Opština Ulcinj u kolapsu, a Nrekić kupio "audi" od 50.000 eura

Iako u ogromnoj krizi, Opština Ulcinj kupila je luksuzni automobil za potrebe prvog čovjeka grada. Iz GP URA poručili da lokalna vlast umanjuje sredstva za ustanovu koja brine o djeci sa smetnjama u razvoju, dok se istovremeno razbacuje novcem građana

38622 pregleda 1183 reakcija 115 komentar(a)
“Audi” na parkingu, Foto: Samir Adrović
“Audi” na parkingu, Foto: Samir Adrović

Iako pogođena vjerovatno najvećom krizom u novom milenijumu, Opštini Ulcinj to nije smetalo da za potrebe predsjednika Ljora Nrekića nedavno kupi novi “audi” - vrijedan 50.000 eura, saznaju “Vijesti”.

Automobil je kupljen od podgoričke firme “Rokšped”, a odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, na osnovu predloga Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, Nrekić je donio 30. aprila.

Luksuzni “audi” bijele boje, čija je vrijednost bez PDV 41.314,05 eura, u ponedjeljak veče krasio je parking namijenjen službenom vozilu predsjednika Opštine.

Tender za nabavku jednog motornog vozila za potrebe organa lokalne uprave Opštine Ulcinj, objavljen je 09. marta 2020, na portalu javnih nabavki.

Način plaćanja je virmanski, putem finansijskog lizinga, uz učešće od 30 odsto, a ostatak iznosa u jednakim mjesečnim ratama na dvije godine.

Nrekić je potpisao i izjavu “da će Opština Ulcinj, shodno planu javnih nabavki broj: 01-49/20 od 15.01.2020. godine, i ugovora o javnoj nabavci, uredno vršiti plaćanja preuzetih obaveza, po utvrđenoj dinamici”.

Nrekić
Nrekićfoto: Samir Adrović

Potpisao je i izjavu da u postupku javne nabavke... jednog motornog vozila za potrebe organa lokalne uprave Opštine Ulcinj, nije u sukobu interesa... i da ne postoji ekonomski i drugi lični interes koji može kompromitovati njegovu objektivnost i nepristrasnost u tom postupku javne nabavke.

Kupovina luksuznog automobila dolazi u godini kada je planirani budžet u iznosu od oko 14 miliona eura, rebalansom nedavno sveden na iznos od 9,3 miliona eura. Uz to, prema nekim nezvaničnim procjenama, rebalans će biti realizovan tek oko 85 odsto.

Zbog katastrofalne sezone, mnogi Ulcinjani nijesu u prilici da redovno izmiruju kredite, uzete za uređenje smještajnih kapaciteta.

“Vijesti” su i ranije pisale u vezi sa zaostalim finansijskim obaveza Opštine koje se odnose na plaćanje rata za kredite koji nijesu iskoršćeni, a koje bi trebalo da stignu na naplatu.

Godišnje obaveze samo po tim stavkama iznose oko dva miliona eura.

Kupovina dolazi i u vrijeme mandata lokalne vlasti, koji su obilježile brojne blokade računa.

Cijelu drugu polovinu prošle godine, Opština je muku mučila da budvanskom “Rekreatursu” isplati sumu od šest miliona eura, zbog čega je bila prinuđena da Vladi proda zemljište u Borovoj šumi.

Mjesec prije nego što je Nrekić donio odluku o izboru najpovljnijeg ponuđača, Opština je bila u blokadi zbog spora od prije 40 godina, a u vezi sa dugom od 120.000 eura. Prije mjesec i po, Poreska uprava blokirala je Opštinu zbog duga od 300.000 eura.

Mnogim Javnim preduzećim zbog dugovanja prijeti stečaj...

Luksuz...

U tenderu, pod stavkom “Tehničke karakteristike ili specifikacije predmeta javne nabavke, odnosno predmjer radova”, pisalo je da automobil mora imati motor turbo dizel sa 4 cilindra, generacije Euro 6, zapremine do 1968 kubika, snage minimum 150 KW, sedmostepeni mjenjač - automatik - S - tronik, pogon na prednje točkove, potrošnju goriva u prosjeku 4,5 litara, ESP-ASR,ABS sistemi za pomoć vozaču u kritičnim situacijama, multifunkcionalan kožni volan sa tri kraka i komandama za menjač...

Navode i prednja sjedišta podesiva po visini, centralno zaključavanje i otključavanje sa safelock funkcijom, ukrasne lajsne od aluminijuma, spoljne retrovizore - elektropodesivi sa grijačima, elektronski imobilizator vozila, start/stop sistem sa uštedom energije, led svijetla naprijed, led zadnja svijetla, automatski klima uređaj sa dvije zone, bluetooth interface, MMI navigaciju sa MMI touchom, multifunkcionalnu kameru, asistenciju za duga svjetla, parking senzore naprijed i nazad, automatski klima uređaj sa regulacijom temperature u četiri zone...

Zanimljivo je da je tenderom traženo da automobil bude crne boje A2 a unutrašnjost od FZ - crnog štofa.

Skandalozna odluka

Ovo je zaista skandalozna odluka predsjednika opštine, rekao je “Vijestima” šef ulicnjskog odbora GP URA Omer Bajraktari.

“U ovakvoj godini kakva je bila 2020, u vrijeme pandemije i u vrijeme kada je turizam pao za 90 odsto, samo pokazuju bahatost, ali koliku štetu koju je ova vlast spremna da učini. Svi ekonomski pokazatelji u opštini zadnjih četiri godine su se pogoršali, politika javnih finansija u opštini je u katastrofalnoj situaciji, sa elementima korupcije i neodgovornosti”.

Bajraktari je dodao da je najgore od svega što je lokalna vlast, samo prije 15 dana, usvajanjem rebalansa budžeta, smanjila sredstva za Javnu ustanovu “Sirena”, koja se stara o djeci sa smetnjama u razvoju.

“Kao i iznos stipendija za najbolje studente. A sve, kako bi, izgleda, kupili novi luksuzni auto za gradonačelnika. Ali kada bi se analizirao rad ove lokalne vlasti i velike koalicije u Ulcinju, onda je ova skandalozna odluka - sasvim logična, jer takva koalicija nije stvorena za građane, nego za lične interese”, rekao je on Vijestima.

Bonus video: