Bečić: Vjerske zajednice da poštuju ustavni princip odvojenosti

“U toj proceduri mora se analizirati svaki član i stav prije nego se donese konačna odluka. Nakon glasanja na plenumu predlozi Vlade mogu biti u cjelosti prihvaćeni, a mogu biti i znatno korigovani”, kazao je Bečić

8141 pregleda 37 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Vjerske zajednice moraju da poštuju ustavni princip odvojenosti, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bećić.

On je naglasio da vjeruje jedino u Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu snažnog proevropskog kursa, koja garantuje najveći mogući stepen prava svim vjerskim zajednicama.

To je, kaže on, koncept koji je definisan Ustavom Crne Gore i kojeg se svi moraju pridržavati.

“Kao što se oštro suprotstavljam bilo kakvom pokušaju uticaja političkih organizacija ili državnih institucija u poslove vjerskih zajednica, isto tako smatram da vjerske zajednice moraju poštovati ustavni princip odvojenosti”, kazao je Bečić.

On smatra da je konačno sazrelo vrijeme da se svi ponašaju u skladu sa Ustavom.

“Da se poštuje odvojenost države od crkava i vjerskih zajednica i da svako sprovodi svoju misiju”, poručio je Bečić.

On je naglasio da Skupština Crne Gore nije i ne može biti verifikaciono sredstvo, već snažan korektivni faktor, što i priliči najvećoj zakonodavnoj instituciji.

Kako je naveo, predlozi Vlade mogu biti dobri, ali će konačnu ocjenu kvaliteta dobiti nakon što prođu parlamentarnu proceduru.

“U toj proceduri mora se analizirati svaki član i stav prije nego se donese konačna odluka. Nakon glasanja na plenumu predlozi Vlade mogu biti u cjelosti prihvaćeni, a mogu biti i znatno korigovani”, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, u Skupštini sve počinje i tu mora sve da se završava, jer je izvor i legitimiteta i propisa i pravila, ali i kontrolor i mjesto na kome se polažu računi građanima.

"Kao predsjednik dosledno i posvećeno ću čuvati njenu ustavnu poziciju", poručio je Bečić.

Bonus video: