"Krivična prijava protiv Ivanovića i članova DIK koji su odbili da verifikuju mandat Suade Zoronjić"

Iz URA-e saopšteno je da je krivična prijava podnijeta i protiv NN lica kao organizatora kriminalne organizacije, zbog "postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, kao i druga krivična djela"

16837 pregleda 1109 reakcija 14 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot

Poslanici parlamentarne većine, njih 41, podnijeli su danas krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Alekse Ivanović i članova Komisije koji su odbili da verifikuju mandat poslanice Građanskog pokreta URA Suade Zoronjić.

Iz URA-e saopšteno je da je krivična prijava podnijeta i protiv NN lica kao organizatora kriminalne organizacije, zbog "postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, kao i druga krivična djela".

U prijavi se navodi da je Skupština obavijestila DIK da je na sjednici 28. decembra, konstatovala prestanak mandata Filipu Adžiću iz koalicije Crno na bijelo čime mu je prestala poslanička funkcija, zbog čega je potrebno sprovesti postupak za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Ivanović
Ivanovićfoto: Savo Prelević

Navodi se da je uz taj zahtjev DIK-u dostavljena je sva neophodna propisana dokumentacija.

"Odredbom člana 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da, ako odborniku, odnosno poslaniku koji je izabran sa koalicione izborne liste prestane mandat iz razloga utvrđenih u članu 101 tog zakona, za odbornika, odnosno poslanika izabraće se onaj kandidat prema redosljedu sa konstituenta liste kojoj on pripada", navodi se u prijavi.

Ističe se da je nadležnost DIK-a propisana članom 32 Zakona o izboru odbornika i poslanika i da se odnosi isključivo na podnošenje izvještaja Skupštini Crne Gore o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, u pitanju je samo akt verifikacije – izvještaj, kojim se konstatuje kao nesporna činjenica da upražnjeni poslanički mandat pripada narednom kandidatu prema redosljedu sa konstituenta liste kojoj pripada – u konkretnom slučaju, Suadi Zoronjić.

"Državna izborna komisija je u obavezi da konstatuje navedenu činjenicu i dostavi Izvještaj Skupštini Crne Gore o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta, tako da ista nema aposolutno nikakvu nadležnost da procjenjuje da li je takav zahtjev osnovan ili ne”, piše u prijavi.

Poslanici navode da su članovi DIK-a, umjesto da konstatuju činjenično stanje i Skupštinu o tome obavjeste, kako bi funkcionisala u punom kapacitetu u skladu sa nespornom izbornom voljom građana, "postali članovi kriminalne organizacije koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna".

"Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović obavijestio je predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića da DIK ,,nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o popuni poslaničkog mandata iz razloga što predlog nije dobio potrebnu većinu članova Državne izborne komisije“, kaže se u prijavi.

Na taj način, suprotno obavezi utvrđenoj Zakonom o izboru odbornika i poslanika, predsjednik i članovi DIK-a sproveli su organizovano kršenje zakonskih i ustavnih normi, preuzimanjem prava građana i građanki Crne Gore da konstituišu sastav Skupštine Crne Gore, što predstavlja očiglednu zloupotrebu službenog položaja”, navodi se u prijavi.

Članovi DIK-a su tako, kako se konstatuje u prijavi, uz odobravanje Ivanovića koji ih nije upozorio na nezakonito djelovanje, već je sam bio „uzdržan“ po saznanju potpisnika ove prijave, preuzeli ovlašćenja drugih državnih organa tj. sudova.

Ocjenjuje se da je indikativna činjenica da su navedeni članovi predstavnici političkih partija DIK-a, te da je očigledno da su svoje djelovanje podredili interesima partije koja ih je predložila.

Navodi se da je takvom njihovom postupku prethodila politička odluka njihovih partija da napuste plenarnu salu Skupštine i da dalji tok bojkotuju.

"Dok je nosilac izborne liste DPS-a i poslanik Duško Marković javno objavio, obraćajući se prisutnim građanima ispred Skupštine, da toga dana glasanja o predmetnom zakonu neće biti, čime je jasno potvrdio da se radilo o dobro uigranom i pripremljenom scenariju prema kojem su članovi DIK-a trebali da izvrše takav plan, što su i pristali da urade”, precizira se u prijavi.

Ističe se da su takvim protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti, predsjednik i članovi DIK-a pokušali da određenoj političkoj grupaciji pribave i obezbjede znatnu političku korist i nanesu štetu zakonodavnom domu Crne Gore.

"Pritom, bezobzirno su pristali na posljedice nesagledivih razmjera koje je ovakvo nezakonito i protivustavno djelovanje moglo proizvesti kod građana”, navodi se u prijavi.

U krivičnoj prijavi piše da, zbog činjenice da bi blokada rada Skupštine koristila interesima isključivo jedne političke grupacije, iz takvog nezakonitog postupanja prijavljenih proizilaze osnovi sumnje da je upravo NN lice organizovalo kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali predsjednik i članovi DIK-a, radi sticanja nezakonite moći.

Navodi se da je u njoj svaki član imao unaprijed određen zadatak ili ulogu, pri čemu je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme, uz postojanje i primjenu određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova.

"Zbog svega navedenog, zahtijevamo da što hitnije preduzmete sve radnje iz okvira Vaše nadležnosti, kako bi se ispitali navodi krivične prijave i zaustavilo dalje nezakonito djelovanje koje predstavlja nezapamćen atak na osnovne principe demokratije i ustavnog uređenja Crne Gore”, zaključuje se u prijavi SDT-u.

Bonus video: