Krivokapić: Dualiteti u binarnoj logici Crne Gore trebalo bi da budu prevaziđeni

Krivokapić je kazao da nije slučajno što je Vlada izabrala da CANU bude prva institucija koju ću on kao premijer posjetiti

16467 pregleda 17 komentar(a)
Sa sastanka u CANU, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka u CANU, Foto: Vlada Crne Gore

Saradnju Vlade i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) treba unaprijediti u cilju razvoja crnogorske države i učvršćivanja njenih institucija, saglasili su se premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik CANU Dragan K. Vukčević.

Krivokapić je posjetio CANU, a iz Vlade su kazali da je to njegova prva zvanična posjeta jednoj instituciji od kad je postao premijer.

Krivokapić je kazao da nije slučajno što je Vlada izabrala da CANU bude prva institucija koju ću on kao premijer posjetiti.

"Za nas je ova institucija, bez obzira kako je ko doživljavao, krovna institucija nauka i umjetnosti u Crnoj Gori. Dualiteti koji postoje u binarnoj logici Crne Gore trebalo bi da budu prevaziđeni“, poručio je Krivokapić.

Vukčević je rekao je da posjetu premijera doživljavaju kao priznanje toj instituciji.

Navodi se da je Vukčević je upoznao Krivokapića sa aktivnostima i projektima koje CANU sprovodi i koje je realizovala.

„Radimo trenutno šest leksikona od kojih će u narednoj godini biti objavljena četiri: Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore u dva toma, Leksikon diplomatije Crne Gore, Leksikon botanike Crne Gore i Leksikon crnogorskih dinastija", naveo je Vukčević.

On je rekao da CANU od kapitalnih projekata priprema i Istoriju umjetnosti Crne Gore u tri toma, Istoriju crnogorske državnosti i više dijalekatskih rječnika Crne Gore.

Vukčević je naglasio da su svi projekti potvrda ideje kontinuiteta i identiteta Crne Gore.

„U afirmaciji tih ideja CANU je privržena ustavnom opredjeljenju Crne Gore kao građanske države“, istakao je Vukčević.

On je kazao da će CANU naredne godine proslaviti jubilej 50 godina postojanja.

„Taj jubilej doživljavamo ne samo kao jubilej naše kuće nego i države Crne Gore“ istakao je Vukčević.

Krivokapić kazao je da će Vlada učestvovati u obiljelježavanju ovog značajnog jubileja.

Navodi se da su se Krivokapić i Vukčević saglasili su se da treba unaprijediti saradnju Vlade i CANU u cilju razvoja crnogorske države i učvršćivanja njenih institucija.

Iz Vlade su kazali da su Krivokapić i Vukčević istakli važnost očuvanja autonomije CANU.

"U vezi sa tim premijer je pozvao CANU da uradi nacrt novog Zakona o CANU, kako bi se naredne godine stavio u proceduru usvajanja", navode iz Vlade.

Bonus video: