Ponosan na uređenje centra grada i uvođenje parking servisa: Golubović, Foto: Goran Malidžan

Golubović: Kapitalni projekti u Pljevljima biće realizovani kad korona popusti

Golubović navodi da je kriza izazvana epidemijom uticala na rashodnu stranu prošlogodišnjeg budžeta, a vrlo malo na prihodnu...

23010 pregleda 36 reakcija 9 komentar(a)
Ponosan na uređenje centra grada i uvođenje parking servisa: Golubović, Foto: Goran Malidžan
Ponosan na uređenje centra grada i uvođenje parking servisa: Golubović, Foto: Goran Malidžan

Gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović (DPS) tvrdi da 2021. godina, uprkos očekivanim izazovima, neće biti finansijski neizvjesna za Opštinu i da će lokalna uprava redovno finansirati svoje obaveze.

U intervjuu “Vijestima” Golubović je kazao da su u ovogodišnji budžet, planiran na 19,2 miliona eura, prenijeli oko tri miliona eura iz 2020.

“Prenijeli smo oko dva miliona eura koje smo naplatili od ekološke naknade, kao i određena sredstva koja smo rezervisali, a nismo potrošili za kapitalne projekte prethodne godine. Što se tiče ove godine, nakon usvajanja budžeta i nadam se smirivanja situacije vezano za covid-19, ući ćemo u jedan period investiranja u projekte iz kapitalnog budžeta“.

Golubović tvrdi da je kriza izazvana epidemijom koronavirusa uticala više na rashodnu stranu, a vrlo malo na prihodnu prošlogodišnjeg budžeta.

“Prošlogodišnji budžet realizovali smo u iznosu od oko 16 miliona eura, što je rekordna cifra. S druge strane, ako isključimo one prihode na koje nismo mogli uticati, a to je 2,5 miliona eura za toplifikaciju od EPCG i oko 500.000 do 700.000 eura određenih projekata koje smo realizovali preko Direkcije javnih radova, a koji su ranije bili realizovani preko Opštine Pljevlja, mogu reći da smo prihodnu stranu ovogodišnjeg budžeta realizovali skoro sto odsto“.

Prvi čovjek grada kaže da nije u potpunosti zadovoljan urađenim prošle godine, jer je epidemija poremetila planove u dijelu realizacije kapitalnog budžeta.

“Možemo reći da je Opština Pljevlja odgovorila zadatku u okviru mogućeg ograničenja vezano za pandemiju covid-19 i u okviru moguće realizacije kapitalnog budžeta. Sigurno prvih pola godine proveli smo u traženju načina kako da organizujemo svoj rad, tako da smo tek polovinom godine krenuli u objavljivanje tendera za realizaciju projekata iz kapitalnog budžeta, od kojih je nešto završeno, neki su u toku, a neke smo ostavili za ovu godinu“.

Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Na pitanje - kojim bi se realizovanim projektom posebno pohvalio, Golubović je rekao da je to projekat uređenja centra grada i uvođenje parking servisa u užem gradskom jezgru.

Ističe da će nešto više od dva miliona eura, koje su prošle godine naplatili po osnovu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine od Rudnika uglja EPCG i firme Gradir Montenegro, ove godine biti potrošena za realizaciju projekata vodosnabdijevanja Pljevalja, upravljanje otpadnim vodama, uređenje korita rijeka Ćehotine i Breznice i implementaciju mjera energetske efikasnosti u cilju smanjenja zagađenja vazduha.

“Prošle godine radili smo samo sa zgradama koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj. Nažalost, nismo mogli da realizujemo sve aktivnosti koje smo željeli zbog nerazumijevanja vlasnika, a negdje zbog prevelikog novca koji je bio potreban za određene zgrade. Imamo par zgrada u centru grada koje su jako velike i za jednu bi trebala kompletna sredstva koja smo izdvojili ove godine za te namjene. I u ovoj godini predvidjeli smo sredstva za tu namjenu, ali i za individualne porodične stambene objekte. Moramo u lokalnom parlamentu donijeti odluku i za jednu i drugu aktivnost i definisati uslove i način korišćenja tih sredstava. Kroz te mjere zainteresovali smo međunarodne donatore i Ministarstvo zaštite životne sredine da i oni budu partneri u ovim aktivnostima“.

Građanima novac za energetsku efikasnost

Golubović je kazao i da će svi vlasnici kuća, uz odgovarajuće uslove, moći da konkurišu za dobijanje bespovratnih sredstava za realizaciju projekta energetske efikasnosti. Još nije poznato koliko će maksimalno novca vlasnici kuća moći da dobiju, ali je naveo primjer Tuzle gdje su vlasnicima davali maksimalno tri hiljade eura.

Zagađenje veliki problem: Centar grada
Zagađenje veliki problem: Centar gradafoto: Goran Malidžan

Ovaj projekat, ističe on, biće višegodišnji, a ove godine za te namjene opredijeljeno je oko 300.000 eura.

“Taj projekat je već probudio dosta interesovanja kod UNDP-a koji nam je da kažem donirao kompletna sredstva za energetske preglede. Mi ćemo sa UNDP-om napraviti saradnju koja će uključiti i banke, i gdje ćete od Opštine Pljevlja dobiti grant u određenom procentu, a od banke kredit koji će biti povoljan i koji treba da pokrije kompletne troškove za realizaciju projekta energetske efikasnosti“.

Nakon decenije pauze, lokalna uprava nastaviće ove godine projekat uređenja Ćehotine. Za tu namjenu predviđeno je oko 300.000 eura.

Planirano je uređenje i korita Breznice u dijelu parka Vodice i čišćenje uređenog dijela rijeke u naselju Ševari.

Govoreći o vodosnabdijevanju, Golubović je kazao da su im prioriteti “izgradnja tri fabrike vode“ i rekonstrukcija dovodnog cjevovoda od Pliješi do grada, sa povratnim vodom za takozvanu nisku zonu.

“U Pljevljima je problem sa otpadnim vodama izražen jer imamo kanalizaciju koja je zbog starosti u jako lošem stanju. Već smo dobili 350.000 eura granta za izradu projekata izgradnje i rekonstrukcije kanalizacione mreže. To nam otvara i vrata za veća ulaganja kroz grantove i veća kreditna sredstva“.

Čeka se 2,5 miliona eura od EPCG za toplifikaciju

Na pitanje “Vijesti” - zašto Elektroprivreda još nije uplatila dva i po miliona eura, koje je najavila kao donaciju Opštini Pljevlja za realizaciju projekta toplifikacije grada, Golubović je kazao da su dobili odgovor da je to “predviđeno njihovim budžetom i da čekaju da to realizuju u narednom periodu“.

Prvi čovjek grada kaže da nije saglasan sa ocjenom da do sada ništa nije urađeno na projektu toplifikacije grada, za koji je prije godinu i po rekao da će biti završena za tri godine.

“Ono što smo dobili u obavezu da uradimo na osnovu zaključka prethodne vlade - da izradimo projektnu dokumentaciju i da pripremimo tendersku dokumentaciju - mi smo uradili. Uradili smo analizu konzuma, i procjenu vrijednosti projekta koji će koštati oko devet miliona eura sa uračunatim PDV-om. O tome smo informisali Vladu i tražili od Elektroprivrede da nam prebaci novac, kako bismo mogli da tražimo realizaciju ovog projekta ove godine od strane države, jer implementacija toliko velikog projekta zbog svoje kompleksnosti zahtijeva učešće države. Tako smo se dogovorili sa prethodnom Vladom, a očekujem podršku o tom pitanju i od nove Vlade. EPCG smo tražili da nam novac uplati, ali još ga nismo dobili“.

Kazao je i da su projekat ugradnje filtera u kotlarnicu u Skerlićevoj ulici, za koje je ranije govorio da ga je lako realizovati, bili kandidovali kod Uprave javnih radova, ali da ih nijesu mogli ugraditi zbog kovida i nemogućnosti dolaska zainteresovanih projektanata.

Pljevlja
foto: Goran Malidžan

“Mislim da ćemo čekati toplifikaciju, odnosno implementaciju mjera energetske efikasnosti“.

Gradonačelnik je ocijenio da se trenutno u Pljevljima tri puta više ljudi grije na pelet, nego iz kotlarnice u Sekerlićevoj koja snabdijeva oko 400 korisnika.

“Realizacijom mjera efikasnosti na zgradama u centru grada, potrošnja uglja u kotlarnici u Skerlićevoj smanjena je između 10 i 20 odsto“.

Promjena vlasti neće uticati na projekte

Golubović je kazao da je Opština ove godine Vladi kandidovala tri kapitalna projekta za finansiranje.

“Izgradnju postrojenja za preradu jezerske vode Pliješ, vrijednosti 2,2 miliona eura. To je dvogodišnji projekat i mi smo tražili pola novca u ovoj godini, a drugu polovinu 2022. Kandidovali smo izgradnju postrojenja za pripremu vode Breznica. Opština Pljevlja je aplicirala i dobila grant od Slovenije u iznosu od 50 odsto sredstava za taj projekat. Mi imamo obezbijeđenih 800.000 eura i tražili smo još toliko od države jer je takav dogovor bio i ranije. Naravno i projekat toplifikacije koji smo kandidovali za naredne dvije godine“.

Golubović kaže da smatra da promjena državne vlasti neće uticati na realizaciju važnih projekata u Opštini Pljevlja.

“Odnos državne vlasti zavisi i od odnosa Pljevljaka prema državnoj vlasti. Ne u dijelu dodvoravanja i političkog istomišljenja sa državnom vlašću, već u dijelu predlaganja, lobiranja i davanja kvalitetnih ideja za unapređenje života građana“.

Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Govoreći o mjerama podrške građanima i privredi u prevazilaženju posljedica krize izazvane koronavirusom, Golubović je rekao da tu treba razlikovati ono što bi oni željeli i ono što zakon dozvoljava.

“Mi smo sredinom prošle godine donijeli set mjera koji je izbalansiran i usaglašen sa onim što je nadležnost lokalne uprave i šta smo mogli da uradimo u zavisnosti od tadašnjih budžetskih sredstava. Pomogli smo naše sugrađane dodatnim ulaganjem u poljoprivredu, pomogli smo one koji se bave privatnim biznisom tako što smo umjesto njih platili fakture komunalnim preduzećima. Takođe smo značajno pomogli i Crveni krst, da bismo kroz tu socijalnu kategoriju prišli najugroženijim stanovnicima. To je ono što zakon propisuje. Za ovogodišnji budžet smo planirali nekoliko amandmana vezanih za covid-19, prije svega u dijelu sufinansiranja troškova koje imaju pojedini pljevaljski preduzetnici, a u dijelu pokrivanja njihovih troškova prema komunalnim preduzećima“.

Ne mogu kao Nikšić ukidati porez

Golubović je kazao da Opština nema zakonsku osnovu da bilo koga, uključujući i poljoprivrednike, oslobodi plaćanja poreza na nepokretnosti. Na pitanje kako je to nedavno uradila Opština Nikšić, Golubović je kazao da to ne može da komentariše.

“Ne mogu da komentarišem na koji je to način uradila Opština Nikšić. Pretpostavljam da su dobro to izvagali i ne vjerujem da bi donijeli nezakonitu odluku. Sad na koji su način to predstavili javnosti - to je druga stvar. Ono što smo mi imali kao činjenicu, odnosno analizu prilikom donošenja prvog seta mjera, to je da nismo mogli osloboditi bilo koga u Pljevljima plaćanja poreza na imovinu. Zakon kaže da nismo mi kao loklana uprava nadležni da nekoga oslobađamo plaćanja poreza. Mislim da su poljoprivredni proizvođači, i u covidu i van covida, prilično stimulisani za bavljenje biznisom. Naravno, tu treba ići u pravcu razdvajanja obradivih i neobradivih površina. Pristalica sam da poreske stope na koje Opština može da utiče budu minimalne u dijelu obrađenih površina, a da budu maksimalne u dijelu neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, jer bi na taj način stimulisali što veće korišćenje poljoprivrednog zemljišta”.

Vlast će opstati, “broj ruku” svjedoči o većini

Golubović ističe da je uvjeren da će sadašnja tijesna većina u lokalnom parlamentu, koju predvodi DPS, opstati do narednih lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe polovinom 2022.

“Da li sadašnja vlast ima većinu govori broj ruku kada se izglasavaju neke odluke. Dobar rezultat 2018. godine je dao širinu da koalicija ne osjeti gubitak odlaskom dva odbornika koji su dobili povjerenje građana na osnovu programa koji su prezentovali na lokalnom nivou od strane DPS-a. Imamo većinu i siguran sam da će ta većina opstati do kraja mandata“.

Kazao je i da će odluku o tome da li će prihvatiti ponovo da bude na čelu grada ukoliko ga partija predloži na narednim izborima, donijeti na osnovu procjene mišljenja građana - da li su zadovoljni urađenim.

Uređenje kupališta možda počne i ove godine

Gradonačelnik je najavio početak uređenja Borovičkog jezera, čime bi Pljevlja konačno dobila uređeno kupalište.

“Mi smo prije desetak dana formirali komisiju sastavljanu od crnogorskih najeminentnijih stručnjaka vezanih za urbanizam i arhitekturu za izbor idejnog arhitektonskog urbanističkog rješenja Sportsko rekreativnog kompleksa Borovica. Programski zadatak se završava i mislim da ćemo sredinom januara objaviti konkurs za izradu jednog takvog urbanističko-tehničkog rješenja. Do sredine jula imaćemo rješenje. Opština Pljevlja je urbanistički riješila tu lokaciju. Možda čak i ove godine krenemo u realizaciju ovog projekta“.