"Predsjednički potpis stvar protokolarnog karaktera"

MVP: Odbijanjem da potpiše opoziv ambasadora Đukanović opstruira Vladu

"Kada je već riječ o praksi, podsjećamo da predsjednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU"

60249 pregleda 283 reakcija 96 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter/gov.me
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter/gov.me

Sa žaljenjem konstatujemo da predsjednik Đukanović, odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, opstruira Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da se nisu stekli uslovi za donošenje ukaza o opozivu ambasadora koje je predložio ministar vanjskih poslaova Đorđe Radulović.

Oni su poručili Đukanovića da Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora, stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko- konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Vlade, a da je predsjednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse.

"Ukazujemo predsjedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gdje i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sjedištem u pomenutoj zemlji prijema", navodi se u saopštenju MVP.

Oni su podsjetili na slučaj iz 2018. godine.

"Kada je već riječ o praksi, podsjećamo da predsjednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU. U tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja - izostao".

Iz ministarstva su na kraju dovode u pitanje Đukanovićevu želju za funkcionalnu kohabitaciju.

"Željeli bismo da vjerujemo da predsjednik Đukanović, zbog dobrobiti građana naše države, želi funkcionalnu kohabitaciju, iako posljednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruira normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno - narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje podjela, iako bi sa pozicije predsjednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke", saopšteno je iz MVP.