Markovića na Kosovu očekuju krajem januara

"Granica je sa Čakora prenijeta u dolinu Rugove, a iz Kule je u blizini Peći. Smatrali smo da su napravljene neke greške koje smo dali novoj komisiji da riješi”
63 pregleda 13 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.12.2017. 07:59h

Predsjednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da pitanje demarkacije sa Crnom Gorom treba riješiti što prije, navodeći da je sve u rukama poslanika. On je za Radio-televiziju Kosova rekao da pitanje demarkacije nije nešto što bi otežalo odnos sa Crnom Gorom. Crnogorski zvaničnici kazali su da je pitanje demarkacije za njih završeno.

"Sreo sam se sa premijerom Duškom Markovićem sada, kada sam bio u Briselu, dogovorili smo se i pozvao sam ga da posjeti Kosovo što će učini najverovatnije krajem januara. Inače, u pitanju su putevi, ima dva puta koji vode do Crne Gore i od Crne Gore do Kosova, jedan ide za Plav, granica je bila na Čakoru, a drugi ide za Rožaje preko Peći. Za oba puta granica je bila u Kuli”, kazao je Haradinaj, navodeći da su to “granice koje su postojale i u bivšoj Jugoslaviji.

"Granica je sa Čakora prenijeta u dolinu Rugove, a iz Kule je u blizini Peći. Smatrali smo da su napravljene neke greške koje smo dali novoj komisiji da riješi”.

Odbor za vanjske poslove nije proslijedio Skupštini Kosova na razmatranje Nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, već će se o tome odlučiti na narednom sastanku 15. januara, do kada Državna komisija za obilježavanje granice treba da dostavi eventualne dodatne argumente da Kosovo sporazumom o demarkaciji gubi deo svoje teritorije.

Komentarišući tvrdnje kosovskog predsjednika Hašima Tačija da skupština ima 40 dana da usvoji Sporazum o demarkaciji, jer će se desiti nešto veoma loše, Haradinaj je rekao da je Kosovo izgubilo previše vremena.

"Sporazum čeka od 2015. godine. Zato sam radio aktivno na tome i prenio to skupštini. Bilo koja donijeta odluka biće neko rješenje. I ja sam zainteresovan za to”, rekao je on.

Bonus video: