Vlada ne odustaje od opoziva

Sa Radulovićem, Abazovićem i Lekićem razgovaralo desetak ambasadora među kojima Eraković, Beratović, Ivanišević...

54532 pregleda 581 reakcija 60 komentar(a)
Ne odustaje od promjene diplomatskih predstavnika: Radulović, Foto: Savo Prelević
Ne odustaje od promjene diplomatskih predstavnika: Radulović, Foto: Savo Prelević

Vlada neće odustati od promjene diplomatskih predstavnika Crne Gore u inostranstvu uprkos odbijanju predsjednika države Mila Đukanovića (DPS) da potpiše ukaz o opozivu dijela njih. Kao privremeno i parcijalno rješenje biće poziv na konsultacije u Ministarstvu vanjskih poslova, koje mogu da traju bez ograničenja a u međuvremenu će biti postavljeni privremeni šefovi misija, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

MVP je na konsultacije pozvalo 37 ambasadora i otpravnika poslova Crne Gore. Prije dva dana vicepremijer Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i predsjednik skupštinskog Odbora za vanjske poslove Miodrag Lekić razgovarali su u MVP sa 10-ak ambasadora i otpravnika među kojima su Aleksandar Eraković (Madrid), Zoran Janković (Savjet Evrope), Veselin Šuković (Beč), Ivan Ivanišević (Pariz), Vladimir Beratović (London), Aleksandar Moštrokol (Budimpešta)...

Oni su, kako je objašnjeno, iskoristili činjenicu da su zvaničnici bili u državi tokom novogodišnjih praznika. Sagovornik nije želio da saopšti detalje razgovora, niti su se iz Vlade ili skupštinskog nadležnog Odbora oglašavali tim povodom. Oni su ambasadorima saopštili kako vide njihov budući angažman, a Lekić im je, kao bivši kolega, poručio da je njihov zadatak da služe državi a ne Đukanoviću ili premijeru Zdravku Krivokapiću, rekao je jedan od sagovornika.

Drugi sagovornik “Vijesti” je rekao da je poziv na konsultacije u ovakvim razmjerama loš za spoljnu politiku države, ali nije nezakonit. Konsultacije nijesu vremenski ograničene i ambasadori mogu duži period ostati u državi, rekao je izvor.

MVP je juče objavio da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nepotpisivanjem ukaza o opozivu sedam amasadora koje je predložio ministar, opstruira Vladu, kako su naveli, u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje.

Đukanović je nepotpisivanje obrazložio nedostatkom konkretnih razloga za opoziv ambasadora i da ocjena da su radili protiv države zaslužuje objašnjenje. On je dodao da se postavljanje ili opoziv abasadora radi uz konsultacije predsjednika države, Skupštine i Vlade, što je u ovom slučaju izostalo.

Đorđe Radulović je odlučio da opozove ambasadora Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića i te ambasadorku u Njemačkoj Veru Kuliš. Iz MVP-a su naveli da prema Zakonu o vanjskim poslovima nisu dužni da obrazlože opoziv ambasadora, jer je to u nadležnosti MVP-a, a da je predsjednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse. Da je potpis Mila Đukanovića simboličan i protokolaran demantovali su iz kabineta predsjednika. Njegov suštinski značaj istakla je juče u saopštenju Tamara Brajović, savjetnica predsjednika za vanjsku politiku, drugačije razumijevajući zakonske akte koje regulišu ovu oblast.

“To je još jedna igra riječima i skretanje pažnje sa suštine nadležnosti. Pojašnjenja radi, predsjednik ne potpisuje ukaz, kako to jednostavno predstavlja MVP, već donosi i izdaje ukaz kojim sprovodi svoju odluku da opozove ambasadora na predlog koji je utvrdila Vlada. Dakle, Vlada i MVP samo predlažu, a onaj ko predlog pretvara u konačnu formu opoziva je predsjednik”, istakla je Brajović.

Ona je dodala da je MVP svjesno sopstvenog nečinjenja ili propusta, izbjeglo i da odgovori na izostanak djelovanja u skladu sa članom 7 Zakona o vanjskim poslovima. “MVP kaže da Zakon o vanjskim poslovima ne propisuje razloge za opoziv. Tačno, kao što Zakon ne propisuje ni razloge za postavljenje ambasadora. Što ne znači da se o razlozima ne raspravlja i da se isti ne utvrđuju, a o njima obavještava onaj bez koga se predlog ne može pretvoriti u konačno djelo, a to je opet predsjednik“, obrazložila je Brajovićeva. Odluku Đukanovića da ne potpiše Vladin predlog o opozivu sedam ambasadora poslanik DPS Andrija Nikolić vidi kao odgovoran državnički čin u funkciji zaštite dostojanstva i međunarodnog ugleda Crne Gore.

“Činjenica da čelni ljudi nove vlasti nijesu potkrijepili dokazima svoje javne komentare o tome kako su ambasadori navodno “oštetili interese Crne Gore”, sugeriše da je riječ o političkom revanšizmu koji je nezabilježen u uporednoj praksi kada je diplomatija u pitanju. Tome u prilog najbolje govori i ocjena šefa Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga Gintera Krihbauma, koji daje zeleno svjetlo za napredak zemalja kandidata za članstvo u EU, da je ambasadorka Crne Gore u toj zemlji Vera Kuliš, predano radila na evropskom putu naše zemlje i da su apsurdne izjave o tome kako je oštetila interese Crne Gore”, napisao je Nikolić u saopštenju dostavljenom medijima.

URA: Đukanović ne želi funkcionalnu kohabitaciju

Generalni sekretar GP URAe Mileta Radovanić je istakao da odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora Đukanović nastavlja sa produbljivanjem podjela i opstruiranjem Vlade u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču vanjske politike zemlje.

Kako je Radovanić istakao juče u saopštenju, Đukanović time pokazuje da ne želi funkcionalnu kohabitaciju.

“To govore njegova djela, prvo vraćanje zakona koje je izglasala Skupština Crne Gore na ponovno glasanje, a potom odbijanje da potpiše opoziv ambasadora. Očigledno je da mu predstavlja problem suočavanje sa realnošću – Đukanović je političar prošlosti”.

Bonus video: