Odluka o ratifikaciji sa Crnom Gorom odložena za 15. januar

Komisija, koju je imenovao premijer Ramuš Haradinaj po dolasku na dužnost, je danas pred skupštinskim Odborom ponovila da bivša komisija nije uradila demarkaciju granice Kosova sa Crnom Gorom, već je uspostavila novu graničnu liniju
6 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.12.2017. 19:45h

Kosovski skupštinski Odbor za vanjske poslove nije danas proslijedio Skupštini Nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, već će o tome da se odluči na narednom sastanku 15. januara.

Do tada Državna komisija za obilježavanje granice treba da dostavi eventualne dodatne argumente da Kosovo sporazumom o demarkaciji gubi dio svoje teritorije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komisija, koju je imenovao premijer Ramuš Haradinaj po dolasku na dužnost, je danas pred skupštinskim Odborom ponovila da bivša komisija nije uradila demarkaciju granice Kosova sa Crnom Gorom, već je uspostavila novu graničnu liniju.

Oni su dodali da je Komisija takođe prevazišla svoja ovlašćenja i da je Kosovo do 2009. efektivno upravljalo spornim dijelom teritorije, koji po sporazumu danas pripada Crnoj Gori.

Predsedavajuća komisije, Vjosa Osmani, je po pitanju prevazilaženja ovlašćenja konstatovala da je prethodna vlada usvojila to prevazilaženje ovlašćenja, te da je isto uradila i aktuelna Vlada Ramuša Haradinaja koja je Nacrt zakona proslijedila Skupštini.

Predstavnici Komisije danas su izvijestili skupštinski Odbor o spoljnim poslovima i naveli da konačan izveštaj njihovog rada još nije završen, već da raspolažu samo sa preliminarnim.

Vlada Haradinaja, koji se dok je bio u opoziciji oštro protivio sporazumu o demarkaciji, je 4. decembra usvojila izveštaj nove Državne komisije Kosova za obilježavanje granice o demarkaciji sa Crnom Gorom i zajedno ga sa sporazumom o demarkaciji iz 2015. godine proslijedila Skupštini na razmatranje.

Komisija je konstatovala da granična linija u sporazumu o državnoj granici između Kosova i Crne Gore iz avgusta 2015. godine nije u skladu sa administrativnom graničnom linijom bivše socijalističke autonomne pokrajine Kosova.

Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom jedan je od posljednjih uslova Evropske komisije (EK) za ukidanje viznog režima Kosovu.

Bonus video: