Šćekić: Berane je bilo vjesnik promjena i zbog toga ispaštalo

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić je naveo da su očekivanja od nove Vlade prijeko potrebne investicije na sjeveru i u Beranama, koje treba realizovati već u prvoj godini mandata ove Vlade

37066 pregleda 1405 reakcija 77 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Boris Pejović
Dragoslav Šćekić, Foto: Boris Pejović

Opština Berane je bila vjesnik promjena u Crnoj Gori, te 2014. godine nova vlast zatekla je skoro slično stanje koje sada zatiču ministri nove Vlade.

To je u intervjuu “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Berane Dragoslav Dado Šćekić.

Podsjećajući na pritiske i ignorantski odnos tadašnje državne vlasti prema jedinoj opozicionoj opštini, on je naveo da su očekivanja od nove Vlade, prijeko potrebne investicije na sjeveru i u Beranama, koje treba realizovati već u prvoj godini mandata ove Vlade.

Berane je, sada je sasvim jasno, bilo vjesnik promjena u Crnoj Gori. Da li ste u to vjerovali kada ste smijenili DPS u Beranama 2014. godine?

Rekao bih da je Berane bilo i vjesnik promjena nas građana, grad koji je hrabro i stameno odlučio da Crna Gora mora da se mijenja. I prvi put desilo se da se ta odlučnost iskazuje mirno, protestnim šetnjama koje su prerasle u litije. Desio se narod koji se više nije mogao i nije trebalo da zaustavi. Pobjedu na izborima jedino nije očekivao sada opozicioni DPS i njegovi koalicioni partneri. Čvrsto sam vjerovao da će se to desiti kao i 2014. godine, kada je sva državna mašinerija upotrijebljena protiv liste “Zdravo Berane“. Ono što je zasigurno je da Berane ne voli koordinatore iz centrale i ne prihvata njihovu dušebrižnost samo uoči svih izbora.

Nova Vlada i ministri, kako svakodnevno možemo čuti, susreću se sa raznim opstrukcijama i pričaju da u svojim resorima zatiču haotična stanja. Šta ste vi zatekli kada ste preuzeli vlast u opštini?

Duga vladavina, preko tri decenije, jedine do sada nesmjenjive vlasti u Evropi, najviše štete je napravila, naravno, građanima Crne Gore, pa moram reći i sebi. U uvjerenju da ne mogu biti smijenjeni, u gotovo svim institucijama napravili su takozvane privatne feude i relaksiranu atmosferu u kojoj se nisu mnogo ni bavili problemima običnog čovjeka, građanina od čijeg su novca primali visoke plate i sve druge benefite. Normalno je da kada se ne živi samo od svoje zarade, nego kada uz to imate privilegija, da će stanje na kraju da bude, kako ste rekli i sami, haotično. Ali, država ima snage da to stanje i dovede u red, i ja u to iskreno vjerujem.

Opština Berane
foto: Tufik Softić

Šta je bila posljedica toga, da li su vam stizali na naplatu računi za koje nije bilo tragova u opštinskoj arhivi?

U Opštini smo 2014. godine zatekli skoro slično stanje kao što sada zatiču ministri nove Vlade. I danas nam stižu na naplatu računi kojih nije bilo u knjigovodstvu, presude za elaborate koji nisu u posjedu opštinskih organa, za radove koji nikad nisu urađeni. Obaveze od skoro dvadeset miliona eura, veliko su opterećenje i za mnogo bogatije sredine. Po krivičnim prijavama koje su podnijete, podignute su optužnice od strane Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)

Narednih šest godina, do posljednjih parlamentarnih izbora, bili ste jedina opoziciona opština na sjeveru države i jedna od rijetkih opozicionih opština u Crnoj Gori? Šta je to značilo i da li je bilo opstrukcija sa državnog nivoa?

Status opozicione opštine i prepoznatljivost nije ni malo jednostavna. Trudili smo se da sarađujemo sa centralnom vlašću, zarad interesa naših građana, ali je ulaganje u Berane bilo uvijek dozirano u odnosu na nama susjedne opštine. Administrativne procedure za nas su bile predugačke, u mjeri besmislenog postupanja. Sve je to crpilo energiju, odugovlačilo radove sa ciljem narušavanja i integriteta lokalne vlasti. Kao što sam i prije rakao, stvorilo je to prkos i inat u našem čovjeku da ga ne može niko ni ucjenjivati ni ponižavati. Što bi se reklo u DPS-u, “nijesu prepoznali ni teren, ni čovjeka”!

Kako ste uspijevali da u takvoj situaciji pokrenete razvoj grada i održite i sačuvate vlast i na izborima 2018. godine? Ako bi se brojali svi izbori koji su u međuvremenu održani, vi ste uspjeli da DPS pobijedite više puta. Đukanović je u ovom gradu izgubio i predsjedničke izbore?

Lokalna vlast je krenula putem na kojem je i sada, da u svakom segmentu popravlja stanje, i mislim da smo uspjeli u tome. I građani su na svim izborima od 2014. do danas potvrdili da je to zaista tako.

Dragoslav Šćekić
foto: Opština Berane

Šta očekujete od nove Vlade?

Moja očekivanja od nove Vlade su da se prijeko potrebne investicije na sjeveru i u Beranama realizuju još u prvoj godini mandata ove Vlade. Takođe, očekujem i ispravljanje nepravde kada smo zakidani iz godine u godinu kod dodjele sredstava egalizacionog fonda.

Kako vidite razvoj dalje situacije u Crnoj Gori, i šta bi poručili građanima koji nestrpljivo očekuju promjene. Koliko može da traje demontaža sistema koji je DPS sa svojim satelitskim partijama decenijama stvarao?

Realno je da je potrebno vrijeme da se napravi jedan novi sistem u kojem neće biti razlika, podjela i korupcije. U tome svi koji želimo demokratiju, a ona je vladavina prava, moramo učestvovati, ali i svi koji su radili za svoju korist, a na štetu svih nas, moraju odgovarati.

Bonus video: