Krapović zadovoljan prvom godinom rada nove vlasti u Budvi

Krapović objasnio da je 2017. bila stabilizaciona godina, i da nije bilo mogućnosti za veće investicije
82 pregleda 7 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.12.2017. 15:23h

Da mi je neko 29. decembra, kada sam prošle godine imenovan za predsjednika Opštine, poželio ovakvu jednu godinu, iako je bila zahtjevna i teška za sve nas, objeručke bih prihvatio”, poručio je gradonačelnik Budve Dragan Krapović na konferenciji za novinare povodom godinu dana od kada je vlast u Budvi preuzela koalicija - Demokratska Crna Gora, Demokratski front, SNP, Demos, LP, URA, SDP i nezavisni odbornik.

Na konferenciji, kojoj su prisustvovali svi sekretari, prvi čovjek Budve nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima, navodeći da je više nego zadovoljan uz očekivanje da će naredna biti još uspješnija.

"Vjerujem da to nije spektakularni, epohalno, ali jeste značajan iskorak u odnosu na ono kako se Budvom upravljalo proteklih godina. Prvi i osnovni cilj koji smo sebi postavili, a što je bila glavna boljka proteklih deceniju i po, kada smo preuzeli upravljanje Budvom je bilo da se normalizuje finanijska situacija, postigne likvidnost budžeta. Nakon godinu, od kada sam imenovan za predsjednika, taj cilj je u potpunosti ostvaren. Danas je Opština Budva potpuno likvidna, izvršava sve svoje obaveze do petog u mjesecu prema svima od zaposlenih do države i banaka. Prije svega je jedno domaćinsko upravljanje novcem svih građana Budve i uz takav pristup smo prvu i osnovnu prepreku prešli i obezbijedili pretpostavke za dalji razvoj grada", poručio je Krapović.

Prema njegovim riječima 2017. je bila stabilizaciona godina, i nije bilo mogućnosti za veće iskorake u smislu investicija i razvoja.

"Stabilizovanjem finanijske situaicje, usvajanjem budžeta, Programa invetsicija i uređenja prostora, stiču se uslovi da iduća, 2018. bude umjereno razvojna. Glavni fokus ćemo naredne godine na investicione projekte koji se odnose na infrastrukturu i vjerujem da ćemo se za godinu ponovo vidjeti i uspjeti da se pohvalimo da smo sve realizovali", naglasio je Krapović.

On je takstivno naveo šta je sve lokalna vlast za proteklih godinu uradila.

Podsjetio je da je Opština ustupila svoje prostore u kompleksu "TQ Plaza" za Omladinski klub, NVO "Puževa kućica" koja se bavi djecom sa posebnim potrebama, a 200 kvadrata je dato i predškolskoj ustanovi "Ljubica Jovanović – Maše".

Prvi čovjek Budve uvjeren je da će do kraja 2018. biti redefinsini odnosi sa njemačkom kompanijom WTE koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica i time "razvezati Gordijev čvor" i riješiti jedan od najvećih problema sa kojim se suočava Opština.

Luka Budva da bude komunalno komeracijalna

Krapović je ponovio svoj stave da je Luka Budva godinam unazad izdavana u zakup suprotno zakonu, te ustvrdio da je Opština spremna da preuzme upravljanje nad njom.

"Usmeno smo obaviješteni od Ministarstva održivog razvoja da jedna veliki broj primjedbi koje smo dali na planski dokument Državna studija lokacije je uvažen. Obrađivač je prihvato da bude formirana operativne obala, da se u prvom redu uz starogradske bedeme ne vezuju jahte, da se dizalica izmjesti… ne ugrožavajući ni korisnika, ni investitora, mi jasno i glasno mormao da kažemo šta je naša zamisao, a to je da nakon raspisivanja koncesionog akta ćemo se prijaviti za upravljanje. Naša zamisao je da to bude komunalno-komercijalna luka", naglaiso je Kraopović.

Od budvanske OKG malo vajde

Krapović je ocijenio da Opština nije mnogo dobila sporazumima o priznanji krivice pripadnika budvanske kriminalne organizovane grupe .

"To je jasno kao dan. Naš utisak da je možda tužilaštvo krivično pravno zatvorilo, međutim, građansko pravne stvari su urađene dosta aljkavo. Dosta toga nije uknjiženo, bilo je dosta konfuzije. Hipoteke su upisivane na državu onamo gdje su trebale biti upisane na Opštinu. Mi ćemo u narednom periodu krenuti u prodaju jednog broja nepokretnosti, jer jednostavno moramo probati da ta neka sredstva prikupimo što su nam pripala", rekao je Krapović.

Bez konsenzusa nema gradnje novog hotela "Kraljičina plaža"

Dok ne bude postignut konsenzus na relaciji država, inevstitor, Opština i mještani Paštrovića, gradska uprava Budve neće dozvoliti gradnju novog hotela Kraljičlina plaža u Miločerksom parku.

Krapović je ponovio da je Skupština opštine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštiti i očuvanja Miločerskog parka, kojom se jasno suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u Miločerskom parku i na Svetom Stefanu, te da je Opština dobila svojstvo stranke u postupku izdavanja građevinske dozvole za novi hotel "Kraljičina plaža".

"Protivimo se gradnji većih razmjera u Miločeraskom parku. Možemo pričati o tome da na mjestu starog hotela Kraljičina plaža bude eventulano novi, bolji hotel. Vjerujem da niko to ne može da spori. Ali što se tiče gabarita, zahvata, da li ima rezidnecijalne jedinice, koji je karakter toga objekta, to je nešto što se moramo svi zajendo dogovoriti", kazao je Krapović.

Marković: Nema krize unutar koalicije

Potpredsjednik Opštine Veselin Marković (SNP) ocijenio je da ne postoji krize unutar vladajuće koalcije i da nema ucjene od strane partije na čijem se čelu on nalazi u Budvi.

"Mi smo imali razgovore, naši zahtjevi nisu bili ucjenjivačke prirode, nego jendostavno kao politička partija smo imali da se neke stvari koje smo u koaliconom sporazumu definisali da će biti urađene, uradimo u što kraćem roku. Očekujem da, što se tiče SNP, u našem daljem funkcionisanju, neće biti nikakvih problema", kazaoa je Marković.

Marković je ponovio da nikada tenzije unutar koalcije nijesu bile na visokom nivou, već da su je to bila percepcija javnosti io potreba medija da na taj način prikažu.

"Nije to loše. Jeste da je predsjedniku otežan posao, jer nas ima mnogo u koaliciji, ali to donosi benefite građanima, jer se o svakoj odluci koju donosimo mnogo pažljivije razgovora i konsultuje mnogo više ljudi. Zato se i donose mnogo kvalitetnije odluke, nego što su bile u prethodnom periodu. Sa druge strane, apsolutno je onemogućena korupcija lokalne uprave činjenicom da postoje deset političkih partija u koaliciji".

Bonus video: