SO Herceg Novi usvojila odluku o rebalansa budžetu za ovu i bužet za 2018.

U kapitalnom budžetu najveći izdaci predviđeni su za rekonstrukciju i sanaciju lokalne putne mreže, javne rasvjete, izgradnje sekundarne kanalizacije, kao i za projekat vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2017. 14:54h

Odbornici Skupštine opštine Herceg Novi usvojili su odluku o rebalansa budžetu za ovu i bužet za narednu godinu.

Budžet za ovu godinu bio je planiran na 20,1 miliona eura, ali su prihodi ostvareni u iznosu od 73 odsto.

Odbornik DPS-a Andrija Radman je ustvrdio da je budžet planiran realno, ali da nisu realizovani neki projekati koje je započela prethodna vlast koji bi omogućili da se u budžet slije još oko tri miliona eura. On je naveo da je od projekata na Luštici bilo planirano da se u opštinsku kasa slije dva miliona eura, kao i da nisu povučena sredstva od investicionog fonda za izgradnju autobuske stanice.

"Budžet opštine ne treba da krpi rupe u pojedinim preduzećima", zaključio je Radman.

Predsjednik Opštine Stevan Katić (Demokrate) bio je kategoričan da su prihodi budžeta bili nerealno planirani.

"Prihode od Azmonta koja gradi turistički kompleks Portonvovi od oko četiri miliona eura prethodna vlast je nenamjenski potrošila. Nerealno je planirana i komunalna naknada. Prethodna vlast je pozajmila od Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture milion eura za izmirivanje tekućih obaveza i dovela u pitanje nastavak izgradnje kanalizacionog kolektora. Ova vlast je uspjela da vrati 800.000 eura kako bi projekat završili", naveo je Katić i konstatovao da se 90 odsto projekata kapitalnog budžeta nije moglo realizovati jer nije bilo projektne dokumentacije.

Budžetu za 2018. godinu projektovan je na 17,9 miliona eura, od čega je operativni 11,7 miliona, a kapitalni 6,2 miliona eura.

U kapitalnom budžetu najveći izdaci predviđeni su za rekonstrukciju i sanaciju lokalne putne mreže, javne rasvjete, izgradnje sekundarne kanalizacije, kao i za projekat vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda.

Dragan Janković, odbornik DPS, kazao je nedopustivo da u kapitalnom budžetu nema sredstva za osnovnu školu u Igalu, kao ni za adaptaciju srednje škole, a njegov partijski kolega Mladen Kadić, je ocijenio da je budžet "sve, samo ne razvojni".

Lokacija za izgradnju Autobuske stanice na Šištetu u Igalu, odbornici DPS su ocijenili kao nepovoljnu jer je u blizini zdravstvena ustanova Institut dr Simo Milošević, naveli su i da je na tom mjestu planirana izgradnja osnovne škole i stanova za državne namještenike, prosvetne radnike i penzionere. Predstavnik NVO sektora Ilija Budeč se založio da se adaptira postojeća autobuska stanica u centru grada, jer "nema potrebe da se gradi nova".

Katić je istakao da je lokaciju na Šištetu najpovoljnija za Autobusku stanicu, jer je predviđena i planskom dokumentacijom i projekat se najbrže može realizovati.

Andrija Radman, odbornik DPS je predložio amnadman da se 400 hiljada eura koliko je planirano budžetom za izgradnju autobuske stanice, ulože u komunalno opremanje lokacije za osnovnu školu, ali on nije prihvaćen.

Katić kazao je da na Šištetu prema raspoloživoj dokumnetaciji, nije predviđena škola. On je istakao da je resornom Ministarstvu ponudio nadogradnju nad zgradom OŠ "Dašo Pavičić" i još nekoliko lokacija u gradu, koje bi bile primjerenije od lokacije na Šištetu, ali da nikada nisu dobili odgovor.

"Premijer Marković je u predizbornoj kampanji kazao da će graditi školu sa svojima, mi očito nismo njegovi", poručio je Katić.

Inicijativa o sporazumnom raskidu ugovora o zakupu hotela Adria i restorana u okviru Sportskog centra Igalo, koja je uz protivljenje odbornika DPS-a usvojena u Skupštini Herceg Novog "nedvosmisleno ukazuje na neodgovornost, nesavjestan i rasipnički odnos vladajuće koalicije prema građanima i Opštini", navode u saopštenju iz OO DPS-a Herceg Novi.

Odbornici su danas izmedu ostalog usvojili program rada SO za 2018 godinu, o postavljanju spomen obilježja.

Galerija

Bonus video: