Nrekić saslušan u policiji: Zapošljava kao i drugi, ministarstvo ga ignoriše

Zapošljavanja u ulcinjskoj Opštini pod lupom su tužilaštva i policije od početka prošle godine kada je Nrekić u razgovoru za Vijesti priznao da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji

25484 pregleda 37 reakcija 38 komentar(a)
Nrekić, Foto: Arhiva Vijesti
Nrekić, Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić kazao je da je lokalna vlast, u periodu od polovine maja 2018, kada je stupio na tu funkciju, zaposlila ukupno tri osobe na neodređeno vrijeme, a da Ministarstvo finansija već duže ignoriše zahtjeve o raspisivanju konkursa za zasnivanje novih radnih odnosa.

Nrekić je to, prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, inspektorima ulcinjske policije ispričao u svojstvu građanina juče - kada je saslušan na navode o nezakonitom zapošljavanju u toj opštini.

Prema istim saznanjima, naveo je da je u Opštini na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaposleno 13 lica, većina preko IPA Fonda.

Sagovornik Vijesti iz istrage kazao je da Nrekić nije sporio zapošljavanja ni u sopstvenom kabinetu.

“Kao i svi ostali, zapošljavao sam i birao svoje saradnike”, navodno je kazao Nrekić u policiji.

Zapošljavanja u ulcinjskoj Opštini pod lupom su tužilaštva i policije od početka prošle godine kada je Nrekić u razgovoru za Vijesti priznao da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji.

Objelodanio je tada “da pored 190 stalno zaposlenih u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

On je kasnije, preko portala bliskih DPS, nevješto pokušao da za neprofesionlano postupanje optuži novinara Vijesti.

Demantovao ga je, međutim, audio snimak, budući da je razgovor sniman uz njegovu saglasnost.

Većina sekretara Opštine Ulcinj, objavile su ranije Vijesti, saslušana je u policiji uoči Nove godine na navode o nezakonitom zapošljavanju radnika po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Po nalogu ulcinjskog tužilaštva, pred inspektorima policije, izjave povodom toga, takođe u svojstvu građana, dali su sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović, načelnik Komunalne policije Milazim Mustafa, sekretar za zaštitu imovine Ahmet Aljoši, načelnik službe zaštite i spasavanja Saubih Mehmeti, sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, sekretar zaštite i zajedničke poslove Arjan Ljamović, sekretar za privredu i ekonomski razvoj Agron Ibrahimi, sekretar za stambene djelatnosti Ardian Zati i predsjednik SO Ulcinj Ilir Čapuni.

Većina njih tim povodom kazala je da je Nrekić davao sve pisane saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme.

Izvori Vijesti kažu da Nrekić na jučerašnjem saslušanju u policiji to nije negirao.

Prema nezvaničnim informacijama, policijski inspektori su navodno najviše zapošljavanja evidentirali u Sekretarijatu za budžet i finansije i Komunalnoj policiji.

Sagovornik “Vijesti” iz istrage kazao je da su svi koji su u radni odnos na određeno vrijeme primljeni tokom prošle godine, zaposleni bez konkursa jer je Ministarstvo finansija odbilo da izda saglasnost budući da je Opština Ulcinj u Sanacionom planu...

Imajući u vidu da su djela i u ingerenciji inspekcije za rad, u policiji i tužilaštvu, prema istim saznanjima, očekuju da inspektori preuzmu upravne mjere iz svoje nadležnosti.

To nije prvi put da je Nrekić pod lupom policije i tužilaštva - on je lani, takođe u svojstvu građanina, morao inspektorima za privredni kriminal da objašnjava kako je i zašto, mimo saglasnosti Javnog preduzeća za upravljanjem morskim dobrom, dao zeleno svjetlo za asfaltiranje puta u zaleđu Velike plaže.

Takođe, policijski inspektori za privredni kriminal provjeravali su da li je Opština Ulcinj početkom prošle godine nenamjenski potrošila novac od prodaje zemljišta na Pristanu u iznosu od 900.000 eura.

Inspektori navodno sumnjaju da je Opština novac potrošila za plate radnika i za druge operativne troškove, umjesto za izgradnju dvije kino-sale, kako je precizirano usvojenom odlukom opštinske Skupštine od 31. jula 2019. godine, koja je objavljena i u Službenom listu.

Bonus video: