Novi institut u Skupštini Crne Gore: Poslaničko pitanje o određenoj temi

"Predlog sa precizno navedenom temom, o kojoj se postavljaju pitanja, ime i prezime ministra, predlažu poslanički klubovi naizmjenično, jednom poslanici iz opozicije, a jednom predstavnici parlamentarne većine", kaže se u novom članu Poslovnika

14080 pregleda 18 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Novi institut Poslaničko pitanje u vezi sa određenom temom predviđen je izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore, koje su usvojene krajem prošle godine.

Na predlog poslaničkih klubova parlamentarne opozicije i većine održava se posebna sjednica na kojoj nadležni ministar odgovara na poslanička pitanja u vezi sa određenom temom.

"Predlog sa precizno navedenom temom, o kojoj se postavljaju pitanja, ime i prezime ministra, predlažu poslanički klubovi naizmjenično, jednom poslanici iz opozicije, a jednom predstavnici parlamentarne većine", kaže se u novom članu Poslovnika.

Predlog se dostavija predsjedniku Skupštine, u pisanoj formi, najkasnije sedam dana prije dana određenog za održavanje posebne sjednice parlamenta.

Pravo na postavijanje pitanja nadležnom ministru, povodom određene teme, ima predsjednik, odnosno ovlašćeni predstavnik poslaničkog kluba.

Vrijeme za postavijanje pitanja ministru je najviše pet minuta, koliko ima vremena i za odgovor.

"Poslije odgovora poslanik koji je postavio pitanje ima pravo da ga komentariše u trajanju najvise tri minuta, a ministar da odgovori u trajanju od najviše tri minuta", predviđeno je Poslovnikom.

Poslanik koji je postavio pitanje, ima pravo da se izjasni o odgovorima u trajanju od najviše dva minuta.

Bonus video: