Cvijanović: Krivokapić čestitao sve naše praznike; BS: Je li premijer čestitao Dan RS?

Republika Srpska juče je obilježila Dan RS, koji je odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim

61192 pregleda 1150 reakcija 300 komentar(a)
Predsjednica RS Željka Cvijanović, Foto: Betaphoto
Predsjednica RS Željka Cvijanović, Foto: Betaphoto

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović saopštila je na jučerašnjoj pres konferenciji da joj je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić u telefonskom razgovoru čestitao "sve naše praznike".

Republika Srpska juče je obilježila Dan RS, koji je odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim. Venecijanska komisija je u svom mišljenju ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Vlada Crne Gore na sajtu nije objavila čestitku povodom Dana RS, niti se tim povodom oglasila putem saopštenja, ili na društvenim mrežama.

“Zahvalna sam premijeru Crne Gore Krivokapiću koji je pozvao i čestitao sve naše praznike i izrazio opredjeljenje da zajedno radimo i unaprjeđujemo u svim oblastima našu saradnju i da to bude bliska saradnja koja će biti na dobrobit građana Crne Gore i Republike Srpske, odnosno BiH”, rekla je Cvijanović.

Više medija je objavilo da je Cvijanović kazala da je Krivokapić čestitao Dan RS, pozivajući se na Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS). Ta informacija dostupna je samo na internet pretraživaču, ali ne i klikom na link koji vodi na portal RTRS, što se obično dešava kada je informacija povučena. Na sajtu RTRS je, u sklopu drugog članka, kratko navedeno kako je Cvijanović rekla "da je zahvalna i premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću, uz želju da dvije zemlje blisko sarađuju u svim oblastima."

Bošnjačka stranka pozvala je premijera Krivokapića da se oglasi povodom navoda predsjednice RS.

"S obzirom da crnogorska javnost nije zvanično upoznata od strane kabineta premijera Zdravka Krivokapića da li je uputio čestitku povodom tzv. Dana Republike Srpske, pitamo javno premijera da li je tačno ono što je rekla Željka Cvijanović, ili je u pitanju nepostojeća čestitka? Ako je istina, dobro bi bilo da neko premijeru Krivokapiću objasni geografiju BiH i to da je RS manji entitet države Bosne i Hercegovine i da kao takva nema međunarodni subjektivitet", naveli su iz BS na Tviteru.

Krivokapića su upitali i da li je upoznat sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Ako je premijer zaista čestitao Dan ovog teritorijalnog entiteta unutar međunarodno priznate BiH, da li je to najavljena prozapadna politika nove Vlade Crne Gore", zaključili su iz BS.

Bonus video: