Vujičić: Imamo pravo na referedum

"Ako nova većina u Skupštini ne može da obezbijedi podršku od najmanje 49 poslanika za izbor vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i izmjenu izbornog zakonodavstva onda najmanje što građani očekuju od nove vlasti je da usvoje Zakon o referendumu, za čije usvajanje je potrebna prosta većina od 41 poslanika, da organizuju referendum i omoguće građanima da se direktno izjasne..."

5467 pregleda 22 reakcija 20 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Ako izastane podrška DPS za izmjenu izbornog zakona, izbor članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca, što je skoro izvjesno da će se desiti, onda građani imaju pravo, na osnovu Ustava Crne Gore, da se direktno na referendumu izjasne da li žele da izmijene odredbe iz Ustava Crne Gore, koje sada propisuju dvotrećinsku podršku poslanika u prvom krugu glasanja i tropetinsku podršku u drugom krugu glasanja, za izmjene izbornih zakona, izbor članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca.

To je u saopštenju za javnost iznio predsjednik Građanske akcije Božidar Vujičić.

"Da se građani direktno izjasne na referendumu da je za izmjenu izbornog zakona, članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca, umjesto drvotrećinske i tropetinske podrške dovoljna prosta većina poslanika tj. glas 41. poslanika u Skupštini Crne Gore.Članom 2 Ustava Crne Gore određeno je: Građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika. Građani ne mogu da ostvaruju vlast u Crnoj Gori preko slobodno izabranih predstavnika, odnosno većine od 41. poslanika jer je DPS uz pomoć Pokreta za promjene i Socijalističke narodne partije 2013. godine usvojila Amandman IV na Ustav kojim je uvedena u Ustav odredba kojom se određuje dvotrećinska i tropetinska većina za izmjenu izbornog zakona, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca. Na taj način obesmišljena je vlast većine u Skupštini", iskatao je Vujičić.

Problem je veći kad se zna, kako je dodao, da i tužilaštvo i sudstvo funkcionišu u v.d. stanju, odnosno izabrani od strane DPS-a, koji je izgubio vlast na izborima i čije interese zastupaju.

"Ako nova većina u Skupštini ne može da obezbijedi podršku od najmanje 49 poslanika za izbor vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i izmjenu izbornog zakonodavstva onda najmanje što građani očekuju od nove vlasti je da usvoje Zakon o referendumu, za čije usvajanje je potrebna prosta većina od 41 poslanika, da organizuju referendum i omoguće građanima da se direktno izjasne, jesu li za to da se Amndman IV na Ustav izmijeni na način da je umjesto sada određene dvotrećinske i tropetinske većine za izmjene izbornog zakonodsvstva, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca, potrebna prosta većina od 41. poslanika. Ukoliko se ne obezbijedi tropetinska podrška ili ne izmijeni Amandman IV na Ustav CrneGore može se desiti da DPS uz pomoć sudstva, tužilaštva, Javnog servisa RTCG... ponovo dođe na vlast i nastavi sa uništavanjem Crne Gore", istakao je Vujičić.

Prema njegovim riječima Građanska akcija se godinama unazad zalaže za ostvarenje biračkog prava u skladu sa Ustavom Crne Gore.

"Da građani mogu da ostavre neposredno pravo da direktno, po imenu i prezimenu biraju svoje predstavnike za Skupštinu Crne Gore i skupštine lokalnih samouprava, kao i da ostvare jednako pravo da budu birani, koje pravo još ne mogu da ostvare i vrlo smo zainteresovani za izmjene izbornog zakonodavstva.Na izborima 30. avgusta građani su pokazali koga većinski podržavaju, zato ako većina u Skupštini ne može da obezbijedi vršenje vlasti, obezbeđivanjem podrške od 49 poslanika, jasno je da treba da pita građane, na referendumu šta oni misle, da li žele vlast koja ne može da ostavri vlast ili vlast koja kada dobije većinsku podršku građana može i u praksi da ostvari potpunu vlast.Da vlast može, bez blokade opozicije, da vrši vlast je osnov demokratije, bez obzira ko predstavlja većinu. Mogućnost i šansu za sveukupni napredak Crne Gore, koja se pojavila izborom nove vlasti, nesmijemo ispustiti, zato poštovani predstavnici većine usvojite Zakon o referendumu i pitajte građane, pa naka bude kako građani odluče, nedozvolite da se DPS vrati na vlast a da ne pitate građane šta misle o Amandmanu IV na Ustav Crne Gore”, zaključio je Vujičić.

Bonus video: