Radulović: Podrška Italije ključna za vanjskopolitički put Crne Gore

Radulović je zahvalio Zelioliju na ukazanoj pomoći Italije Crnoj Gori u vidu medicinske opreme, u periodu kada se ta zemlja suočavala sa velikom zdravstvenom krizom, „što dodatno potvrđuje prijateljske odnose naših zemalja“

8805 pregleda 2 komentar(a)
Zelioli i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Zelioli i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Podrška Italije evropskim aspiracijama Crne Gore od ključnog je značaja za njen vanjskopolitički put, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorom te države Lukom Zeliolijem.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, konstatovali da su Crna Gora i Italija bliski susjedi i saveznici.

Radulović je zahvalio Zelioliju na ukazanoj pomoći Italije Crnoj Gori u vidu medicinske opreme, u periodu kada se ta zemlja suočavala sa velikom zdravstvenom krizom, „što dodatno potvrđuje prijateljske odnose naših zemalja“.

On je istakao da dvije države održavaju visok stepen političkog dijaloga, koji je dodatno unaprijeđen sadržajnom saradnjom u oblastima poput ekonomije i odbrane.

Radulović je rekao da će ključni cilj vanjske politike ostati isti - finalizovanje procesa evropske integracije Crne Gore.

On je istakao i značaj daljeg energetskog povezivanja Crne Gore i Italije.

Zelioli je čestitao Raduloviću na novoj funkciji, saglasivši se sa ocjenama bilateralne saradnje koju, kako je naveo, karakteriše kvalitet i dugotrajnost.

On je istakao posvećenost Italije crnogorskom evropskom putu.

„Čime ova država ujedno i promoviše ideju jedinstvene Evrope u kojoj Crna Gora i ostale zemlje regiona zauzimaju važno mjesto“, naveo je Zelioli.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razgovarali i o organizaciji posjete ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđija di Maja Crnoj Gori u periodu koji slijedi.

„Na sastanku je bilo i riječi o nacionalnim planovima dvije države u pogledu vakcinacije stanovništva protiv COVID-19, te su, u tom smislu, razmotrene mogućnosti kupovine određene količine doza za Crnu Goru od Vlade Italije“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: