Ako se ne dogovore, na jesen novi izbori u Budvi?

I gradonačelnik Carević je optimista i, kako kaže za “Vijesti“, “dogovor je na pomolu“

46816 pregleda 248 reakcija 90 komentar(a)
Predstavnici pobjedničke izborne liste, Foto: Vuk Lajović
Predstavnici pobjedničke izborne liste, Foto: Vuk Lajović

Dok se očekuje da ove sedmice ponovo počnu pregovori oko konačnog formiranja izvršne vlasti u Budvi, sve je jača struja u okruženju gradonačelnika Marka Bata Carevića i njegove Nove srpske demokratije, da se, ako koalicioni partneri iz redova SNP, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore, kao i Demokrata nastave da insistiraju sa “ucjenama i nerazumnim zahjevima oko fotelja“, u Budvi na jesen održe novi lokalni izbori.

Takav radikalan scenario, koji zagovora sve više pristalica Carevića, mogao bi postati i zvaničan politički stav, ako do kraja mjeseca ne bude postignut dogovor triju strana.

Mada niko od aktera pregovora ne želi da javno priča o međusobnim razilaženjima i animozitetima, već daju optimističke izjave da su na korak do dogovora, Budva koja punih četiri i po mjeseca nakon izbora još nema postkoalicioni sporazum, već samo izbranog gradonačelnika i šefa parlamenta, je u političkoj krizi, koja je neusvajanjem budžeta zbog propadanja pregovora objelodanjena krajem prošle godine.

Nakon što su uoči Nove godine popali pregovori oko zaključenja postkoalicionog sporazuma, zbog nemogućnosti dogovora Nove srpske demokratije i Demokrata, predstavnici budvanskih odbora Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore su zaključile sporazum o saradnji i kao treći blok insistiraju da se prije usvajanja budžeta formira opštinska vlast. NSD i Demokrate praktično su bile na korak do dogovora, ali su se razišli oko nadležnosti nad Sekretarijatom za zaštitu imovine, jer obje partije žele da ga kontrolišu.

Nakon toga pregovori su propali, a Budva puna četiri mjeseci od avgustovskih izbora je u v.d. stanju.

SNP, PzP i Prava Crna Gora su na avgustovskim lokalnim izborima nastupile u okviru koalicije Za budućnost Budve - Marko Bato Carević. Koalicija je osvojila najviše glasova u Budvi, čak 43 odsto, ukupno 14 odbornika - od kojih je trećem bloku pripalo pet odborničkih mandata, dok preostali dio Carevićeve koalicije iz redova NSD i Demokratske narodne partije ima devet odbornika. Demokrate imaju šest odbornika. To znači da neformirana vladajuća koalicija praktično broji 20 od ukupno 33 odbornika u budvanskom parlamentu. Opoziciju čine po jedan odbornik GP URA i SDP, kao i 11 odbornika koalicije DPS, SD, Crnogorske i LP.

Upravo zbog nemogućnosti dogovora triju strana otkazana je sjednica lokalnog parlamenta koja je trebalo da bude održana 28. decembra, a na čijem dnevnom redu je budžet grada za ovu godinu, kao i Plan investicija i program uređenja grada. Šef parlamenta Krsto Radović (Demokrate) treba da odredi datum održavanja sjednice SO, a očekuje se da bi se odbornički saziv mogao okupiti do kraja ovoga mjeseca.

Lider budvanskog SNP-a i odbornik te partije u lokalnom parlamentu Krsto Rađenović kazao je “Vijestima“ da će inicirati ponovne pregovore, kako bi se zaključio postkoalicioni sporazum i izađe iz trenutnog problema. Očekuje da bi se do održavanja sjednice lokalnog parlamenta mogla dogovoriti izvršna vlast.

“Apsolutno podržavamo Marka Bata Carevića dok god bude imao podršku Nove srpske demokratije. Kada oni budu predložili drugog kandidata, mi ćemo i to podržati“, naglasio je Rađenović.

Smatra da je grad relaksiran time što postoji i treći blok, kao jedan od korektiva vlasti, što je u interesu građana.

“Mi tražimo učešće u izvršnoj vlasti u srazmjeri izbornog rezultata. Smatramo da Nova srpska demokratija i Demokrate imaju najviše odgovornosti što sporazum nije napravljen, ali i mi sebe ne isključujemo od odgovornosti“, kazao je Rađenović.

I gradonačelnik Carević je optimista i, kako kaže za “Vijesti“, “dogovor je na pomolu“. Ipak, on kaže da je jagma za foteljama.

“Ako vlast funkcioniše, ne vidim ništa sporno. Donio sam odluku o privremenom finansiranju Opštine, sve institucije funkcionišu. Očekujem da će nakon ovih blagdana da se nastave pregovori. Sve funkcioniše.... ali je jagma za foteljama i ovi što su uzeli digitron žele da kalkulišu. Što se nas tiče, jako je važno da se ispoštuje izborna volja“, naglasio je Carević.Ako se ne dogovore, na jesen novi izbori u Budvi?

Bonus video: