"građani da ne budu više taoci njegove samovolje"

Rađenović pozvao Carevića da podnese ostavku: Nema podršku skupštinske većine

"Za kratko vrijeme nakon lokalnih izbora, u opštini koja je postala simbol DPS-ovog 30-godišnjeg bahaćenja i na kraju uzurpiranja izborne volje građana, podrška Carevićevom netransparentnom i autokratskom vladanju svela se na devet odbornika od mogućih 22 koliko je ova vlast mogla imati podrške"

25483 pregleda 737 reakcija 110 komentar(a)
Rađenović, Foto: URA
Rađenović, Foto: URA
Ažurirano: 12.01.2021. 12:19h

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA pozvao je gradonačelnika Budva Marka Carevića da podnese ostavku, jer kako tvrde, nema više skupštinsku većinu, te da omogući formiranje izvršne vlasti, kako građani ne bi više bili "taoci njegove samovolje".

"Aktuelni predsjednik Opštine Budva nema podršku skupštinske većine za obavljanje te funkcije. Za kratko vrijeme nakon lokalnih izbora, u opštini koja je postala simbol DPS-ovog 30-godišnjeg bahaćenja i na kraju uzurpiranja izborne volje građana, podrška Carevićevom netransparentnom i autokratskom vladanju svela se na devet odbornika od mogućih 22 koliko je ova vlast mogla imati podrške. Ovakav saldo nije pošao za rukom ni onim predsjednicima Opštine Budva koji su napravili najveću štetu građanima na šta treba čestitati Careviću", poručio je odbornik GP URA Blažo Rađenović.

Kako dodaje "shvatanje prema kojem se Carević doživljava predsjednikom samo onih građana jedne vjere i nacije, koji su ga glasali kako on to voli da kaže, nastavilo je oštru podjelu u društvu započetu u eri DPS-a".

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

"Uvođenje duhovnih vođa i vjerskih obreda u građanske institucije, te manipulacija vjernicima i glasačima kroz polaganje vijenaca na ploče sa kontroverznim istorijskim natpisima i to u prisustvu crkvenih lica (kao da bi to trebalo da bude potvrda ispravnosti samog čina), samo su očigledni primjeri namjere predsjednika Carevića da održi popularnost produbljivanjem političkih, vjerskih i nacionalnih podjela. Dobro se sjeća budvanska i crnogorska javnost recimo za šta je služio paravan polaganja vijenaca na tu istu ploču od strane bivšeg predsjednika Lazara Rađenovića što se iskreno nadamo ovog puta nije slučaj? Takođe, dobro znaju građani i Budve i Crne Gore šta znači kad neko usljed epidemiološke, ekonomske, socijalne i uopšte društvene krize i podijeljenog društva pokreće identitetska i religijska pitanja i stavlja ih u fokusu, praksa DPS vlasti je do sad to dobro apsolvirala i znamo epilog. Zato stalno sa skupštinske govornice ali i iz naših saopštenja upozoravamo da građani nisu htjeli zamjenu nego istinske promjene", kazao Rađenović.

Sa druge strane, kako naglašava, Carević je nastavio da vodi centralizovanu politiku svedenu na odlučivanje na nivou kabineta, ne održavajući kolegijume sa starješinama organa uprave, ne komunicirajući sa upravom većine opštinskih preduzeća, preuzimajući ujedno ulogu totalitarnog vladara koji donosi jednostrane odluke bez obzira da li na njih ima pravo ili ne.

"Jedan od takvih primjera je zahtijevanje od direktora preduzeća, čiji je osnivač opština, da svakodnevno dostavljaju liste prisutnih na radu predsjedniku Opštine. Pomislili bi građani da je to dobro radi uvođenja radne discipline, ali predjsednik Opštine nema ovlašćenja da se time bavi, niti bi trebalo da ih ima pored upravnih odbora preduzeća i njihovih direktora, direktno odgovornih za rad ovih javnih službi. Nije odgovorio ni na pitanja nevladinog sektora ko stoji iza firme "Asfalt beton" doo i ko je njen stvarni vlasnik, a koja redovno dobija tendere u opštini Budva kao i u drugim opstinama na primorju, a čiji je podizvođač ugovorenih radova firma njegove porodice "Carinvest" doo. Ukoliko neće on da odgovori možda bi dobro bilo da na ovo pitanje dobijemo odgovor od predsjendika Vlade gospodina Krivokapica, da li je u pitanju neko od uticajnih političara ko stoji iza ove firme Mandić, Knežević, Medojević, Bečić, Joković ili neko peti jer više ne postoji nedodirljivih i onih koji se ne spominju pa je vrijeme da i to saznamo", naglasio je Rađenović.

Naglašava da "epilog nefunkcionalnosti vlasti i pokazatelj građanima Budve da predsjednik Opštine nema više legitimitet i potrebnu većinu da upravlja Opštinom je zadnja sjednica koja se nije održala zbog uskraćivanja podrške Odluci o budžetu Opštine za 2021. godinu i planu investicija, od strane većine partnera unutar vlasti i samog DF čiji je bio nosilac liste upravo Marko Carević".

"Pored toga, tu je i zakonski upitno poništavanje odluka uzurpatorske DPS vlasti zbog čega su ispaštali zaposleni u preduzećima, ali i građani, te šteta koja bi nastala prilikom uzimanja zemlje u slučaju Svetozar Marović na Krimovici, pa sve do niza drugih odluka donesenih od strane gospodina Carevića o čemu je OO URA Budva ukazivao tokom skupštinskih zasijedanja. Pofsjećamo ovom prilikom gospodina Carevića na njegovo obećanje građanima da će podnijeti ostavku ukoliko je on lično prepreka za funkionisanje vlasti u Budvi. Pošto je to postalo više nego očigledno, a uzimajući u obzir da je Carević nekoliko puta ukazao "da je prihvatajući funkciju predsjednika opštine on samo na gubitku" te da mu nije stalo do fotelje, pravo je vrijeme da to i učini, kako bi se vlast konačno formirala a građani više ne bi bili taoci njegove samovolje", zaključio je Rađenović.

Preporučujemo za Vas