Bečić: Herceg Novi primjer stabilne i uspješne lokalne uprave

"Mislim da je stabilnost, uz demokratsku kulturu vlasti i opozicije koju je Herceg Novi uvijek njegovao, nešto što je osnov za razvoj kome svi težimo", rekao je Bečić

3456 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Opština Herceg Novi
Foto: Opština Herceg Novi

Opština Herceg Novi je primjer stabilnosti i uspješnog rada za dobrobit građana, saopštio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić koji je boravio u radnoj posjeti opštini Herceg Novi.

"Za nas Herceg Novi nije tamo neki udaljeni grad, već dragulj crnogorske obale, simbol Crne Gore i naša kapija ka Evropskoj uniji, kojoj tako snažno svi zajedno stremimo", rekao je Bečić.

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi. komentarišući aktivnosti lokalne uprave u protekle gotovo četiri godine, Bečić je kazao da se Herceg Novi istakao kao primjer stabilnosti u funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti.

"Mislim da je stabilnost, uz demokratsku kulturu vlasti i opozicije koju je Herceg Novi uvijek njegovao, nešto što je osnov za razvoj kome svi težimo. Drago mi je da i u ovim uslovima pandemije, složene ekonomske situacije i svih poteškoća sa kojima se rukovodstvo Opštine suočava ne izostaje razvojna komponenta”, kazao je Bečić.

Kada je u pitanju odnos državne i lokalne vlasti, Bečić je rekao da afirmiše, ohrabruje i podržava zaključke koji su doneseni na nedavnom sastanku predstavnika Opštine sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. Obećao je da će Herceg Novi u Skupštini imati pouzdanog partnera, koji na zdravim osnovama želi da zajedno sa lokalnom upravom radi u interesu građana.

"Ja sam uvjeren da će Vlada imati istinski zdrav odnos kakav treba da ima ka lokalnoj samoupravi i da će se rješavati ovi problemi, da ćemo konačno imati riješeno i pitanje ukidanja putarine na pravcu Meljine - Petijevići i da će Vlada dati značajan podsticaj da se krene ka decentralizaciji, jer time jačamo lokalnu samoupravu, širimo opseg izvornih prihoda i tako pomažemo razvojnoj komponenti opština, da će biti prispitane privatizacije u Crnoj Gori i do čega nas je taj proces doveo", rekao je Bečić.

Pohvalio je, kako se navodi u saopštenju, brojne projekte lokalne uprave, među kojima je izdvojio izgradnju prve podzemne javne garaže i novog trga, objekta Dnevnog centra, avanturističkog parka, kao i otvaranje prvog hotela u državi koji je u opštinskom vlasništvu.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić istakao je da su na sastanku razmijenjena mišljenja o potrebama izmjena i dopuna određenih zakona, a u cilju olakšanja funkcionisanja primorskih opština, kao i svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Stevan Katić
foto: Opština Herceg Novi

"Problemi lokalnih samouprava se tiču prije svega Zakona o planiranju i uređenju prostora, Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakona o državnoj imovini. Sve su to zakoni koji su bili velike barijere za funkcionisanje primorskih opština. Takođe, istaknuta je spremnost i podrška u pravcu decentralizacije preduzeća Morsko dobro i zaista mi je drago da postoji saglasje po pitanju da se opštinama vrati pravo upravljanja obalom kao najznačajnijim resursom", kazao je Katić.

Iz Opštine Herceg Novi saopšteno je da su predstavnici lokalne uprave upoznali Bečića i sa strategijom razvoja u narednom sedmogodišnjem periodu i investicionim potencijalima.

Među projektima koji su u državnoj nadležnosti, a izdvojeni su kao posebno važni za dalji razvoj Herceg Novog nalaze se rješavanje problema loših privatizacija, izgradnja zaobilaznice, unapređenje infrastrukture na Luštici i privođenje namjeni brojnih zadužbina.

"Neki novi, snažniji, pozitivni vjetrovi duvaju ka Herceg Novom i zaista mi je zadovoljstvo što smo danas razgovarali sa predsjednikom Skupštine i što ćemo nastaviti saradnju sa svim državnim organima Crne Gore", rekao je Katić.

Bečić je razgovarao i sa predstavnicima klubova odbornika u Skupštini opštine Herceg Novi.

Aleksa Bečio odbornici HN
foto: Opština Herceg Novi

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, poziv je bio upućen svim klubovima odbornika, a prisustvovali su predstavnici partija koje čine parlamentarnu većinu - Đorđe Vasilevski ispred Demokrata, Boris Seferović i Živko Krunić iz Demokratskog fronta, Saša Kulinović u ime Socijalističke narodne partije i Dragana Stanišić iz Novske liste, kao i predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Samardžić i sekretar Milovan Benderać.

Aleksa Bečić
foto: Opština Herceg Novi

Tokom radne posjete, Bečić je obišao lokaciju izgradnje prve podzemne garaže u Herceg Novom, obnovljeni paviljon Gradske muzike i novi objekat Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čija izgradnja je u završnoj fazi.

Bonus video: