u roku od 30 dana od napuštanja funkcije

Još četiri bivša ministra dostavili imovinske kartone

Doskorašnji šef diplomatije Srđan Darmanović prijavio je Agenciji da je u posljednjoj godini ministarskog mandata uglavnom primao 1.740 eura, uz profesorku naknadu sa Fakulteta političkih nauka UCG od 434 eura

17865 pregleda 18 komentar(a)
Sa sjednice Vlade Crne Gore dok je premijer bio Marković, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Vlade Crne Gore dok je premijer bio Marković, Foto: Luka Zeković

Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) su imovinske kartone u roku od 30 dana od napuštanja funkcije dostavila još četiri doskorašnja člana Vlade Duška Markovića.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović je prošle godine uglavnom primao po 1.681 euro, a njegova supruga Jasmina Husović 336 eura nadoknade iz Fonda PIO.

Husović je vlasnik stana od 74, kuće od 180 i 39 metara kvadratnih pašnjaka.

Osim toga, Husovići imaju veliki broj akcija.

Doskorašnji šef diplomatije Srđan Darmanović prijavio je Agenciji da je u posljednjoj godini ministarskog mandata uglavnom primao 1.740 eura, uz profesorku naknadu sa Fakulteta političkih nauka UCG od 434 eura.

U oktobru je od Venecijanske komisije dobio i honorar od 1.440 eura.

Njegova supruga, dekanica Pravnog fakulteta UCG Aneta Spaić, primala je mjesečno nepune 3.000 eura.

Sa UCG je mjesečno dobijala 2.322 eura, a još 612 kao članica Tužilačkog savjeta.

Darmanović je od ranije vlasnik stana od 61 i kuće od 210 metra kvadratnih sa dvorištem i voćnjakom, od kojih je prvu kupio od ušteđevine a drugu nekretninu je naslijedio.

Spaićeva je vlasnica dijela stana od 51 metra kvadratnog, koji je još u vlasništvu UCG.

Profesor je vlasnik “mercedesa” i komada oružja “junik”, ima oročenu štednju od 85.000 eura a od kraja 2019. godine vraća 150.000 eura kredita po 1.178 eura mjesečno.

U posljednjoj godini mandata, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić primao je uglavnom po 2.165 eura.

Osim ministarske plate od nepunih 1.785 eura, veći dio godine je kao član Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte primao još po 380 eura.

Njegova supruga Senada Purišić je u isto vrijeme primala 88,8 eura nadoknade za nezaposlene, a sin Adin Purišić u neimenovanom privrednom društvu uglavnom po 817 eura.

Purišič je vlasnik poslovnog prostora od 28, stana od 92 i kuće od 108 metara kvadratnih, kao i zemljišta. Većinu imovine je naslijedio, osim stana koji je dobio pod povoljnim uslovima.

Ima dva “folksvagenova” automobila iz 1987. i 2007. godine, kao i dva komada oružja.

Purišić, prema posljednjem kartonu, na računu ima 16.616 eura, supruga 2.380 eura a sin 715 eura.

Osim ministarske plate od malo više od 1.750, ministar finansija Darko Radunović je kao član Savjeta za finansijsku stabilnost CBCG ove godine primao još 700 eura mjesečno.

Supruga Vesna Radunović mjesečno od dva redovna primanja ima oko 2.700, a sin Balša Radunović od svog posla 500 eura mjesečno.

On je vlasnik stanova od 35 i 75, a supruga od 42 i 75 metara kvadratnih. Osim četiri stana, Radunovići imaju i vinograd od 101 i malo više od 850 metara kvadratnih njiva.

Radunovići imaju akcije u više akcionarskih društava, a ministar od 2007. godine otplaćuje skoro 223.500 eura stambenog kredita u ratama od oko 460 eura.

Radunović je vlasnik „renoa“ iz 2017. godine.

Računi Krivokapića na uvid ASK-u, Abazovića nisu

Radi provjere podataka iz imovinskih kartona, javni funkcioner može dati saglasnost ASK za pristup bankarskim podacima.

Kada su u pitanju ministri u aktuelnoj Vladi Crne Gore, od njih 12, šest je dalo saglasnost a isto toliko nije.

Saglasnost su dali ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

To nisu uradili ministarka javne uprave Tamara Srzentić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar pravde Vladimir Leposavić, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić dao je saglasnost, dok to, prema posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu, nije uradio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Preporučujemo za Vas