Nema dogovora oko direktorskih fotelja u Budvi

Tri strane se nisu dogovorile oko rukovodećih funkcija koje bi pripale Demokratama, dijelu "Carevićeve koalicije" iz redova SNP-a, PzP-a i Prave, i NSD-a i DNP-a

16887 pregleda 20 reakcija 17 komentar(a)
Predstavnici pobjedničke izborne liste u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Predstavnici pobjedničke izborne liste u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Dok su se na državnom nivou dogovorili o raspodjeli funkcija po dubini, vladajuće partije u Budvi nikako da finiširaju pregovore i raspodijele izvršnu vlast.

Na prekjuče održanom sastnaku, usaglašena je raspodjela u upravnim odborima preduzeća i savjetima kulturnih ustanova, ali dalje od toga se nije odmaklo, jer su na stolu i dalje ponude partija šta žele da uzmu od funkcionerskog kolača.

Kako je “Vijestima“ potvrđeno, ostalo je još samo da se dogovore oko Izvršnog odbora u Turističkoj organizaciji i praktično će biti raspodijeljeni odbori direktora i upravni odbori. Međutim, ko će koju direktorsku, načelničku i sekretarsku fotelju uzeti, to još nije usaglašeno.

Dogovor tri strane, na jednoj Demokrata, na drugoj predstavnika trećeg bloka - dijela “Carevićeve koalicije” iz redova SNP-a, PzP-a i Prave Crne Gore, i ostatka koalicije - Nove srpske demokratije i DNP-a, još nije postignut. Mada se i dalje čuju optimistične izjave, raspodjela funkcija će, i nakon punih četiri i po mjeseca nakon izbora, biti najveći problem.

Predstavnici budvanskih odbora Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore zaključile su postizborni sporazum o saradnji, isprovocirani odugovlačenjem formiranje lokalne administracije.

Ove tri partije koje su na izborima nastupile u okviru koalicije “Za Budućnost Budve - Marko Bato Carević”, broje pet odbornika i kao treći blok i, kako su “Vijestima“ kazali, traže četvrtinu izvršne vlasti, odnosno 35 odsto od onoga što pripadne koliciji “Za Budućnost Budve”.

Zahtjev trojke na sastanku od prije dva dana je bio, kako je "Vijestima" rečeno, da im pripadne mjesto jednog od dva potpredsjednika Opštine, menadžer grada, Sekretarijat za komunalno stambene poslove, Sekretarijat za društvene djelatnosti, mjesto direktora Mediteranskog sportskog centra, načelnik Komunalne policije i komunalne inspekcije, direktorsko mjesto u jednom od opštinskih preduzeća Vodovod, Komunalno ili Parking servis, te rukovodeća mjesta u Kancelariji za antikorupciju i Kancelariji za evropske integracije.

Praktično ovim zahtjevom oni nijesu zadirali u funkcionerske pozicije koje su još ranije tokom propalih pregovora sa NSD tražile Demokrate. A Demokrate su ostale pri istoj ponudi - osim šefa parlamenta koje je već usaglašeno, izglasano i pripalo ovoj partiji, zatraženo je i mjesto potpredsjednika Opštine, dva od ukupno osam sekretarijata - za privredu i zaštitu imovine, kao i jednu opštinsku službu - objedinjenu službu za naplatu komunalnih i javnih prihoda.

Kada je riječ o preduzećima, tražile su “Mediteran reklame“ (do sada pod ingerencijom URA), “Otpadne vode“, Turističku organizaciju Budve, Sportsko rekreativni centar - bazen “Dragan Trifunović”, Akademiju znanja i Javnu ustanovu Grad teatar, kao i mjesta pomoćnika sekretara za lokalnu samoupravu, sekretara u za društvene djelatnosti i pomoćnika načelnika Komunalne policije i inspekcije.

Ostatku Carevićeve koalicije iz redova NSD i DNP, preostaje da upravljaju sa dva od tri opštinska preduzeća (Vodovod, Parking servis ili Komunalno), sekretarijatima za urbanizam, finansije i investicije. Pripala bi im mjesta glavnog administratora, glavnog gradskog arhitekte, ali i Služba zaštite i spasavanja, Centar za informacione tehnologije, Služba za javne nabavke, dvije javne ustanove - “Muzeji i galerije” i “Biblioteka”, ali i RTV Budva. Prema informacijama “Vijesti“, ovakva raspodjela funkcija zasada je neprihvatljiva.

Bonus video: