ASK: Ministar da se uzdrži od uticaja na pravosuđe

U mišljenju Agencije koje je juče objavljeno na sajtu, piše da je: “utvrđeno ugrožavanje javnog interesa od strane ministra koje upućuje na postojanje korupcije... Leposavić je umjesto da poštuje i jača nezavisnost i nepristrasnost sudstva, zloupotrijebio položaj ministra”

8087 pregleda 34 reakcija 13 komentar(a)
Leposavić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Leposavić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Agencija za sprečavanje korupcije obavezala je ministra pravde Vladimira Leposavića da se uzdrži od postupanja kojim može da utiče na sudstvo, nakon što je utvrdila da je izvršio neprimjeren politički uticaj na samostalnost i nezavisnost pravosuđa.

“Obavezuje se ministar da se, bez daljeg odlaganja, uzdrži od izjava, postupanja i radnji koje imaju za cilj vršenje uticaja na nezavisno pravosuđe, te da u svim budućim analognim situacijama dosljedno poštuje pozitivnopravne propise i međunarodne standarde na način koji ne izaziva sumnju u narušavanje integriteta državnih institucija”, navodi se u preporuci.

Ministar ima 30 dana od prijema mišljenja da dostavi izvještaj o preduzetim radnjama u odnosu na preporuku.

U mišljenju Agencije koje je juče objavljeno na sajtu, piše da je: “utvrđeno ugrožavanje javnog interesa od strane ministra koje upućuje na postojanje korupcije... Leposavić je umjesto da poštuje i jača nezavisnost i nepristrasnost sudstva, zloupotrijebio položaj ministra”.

Ovo je prvi put da Agencija odlučuje o neprimjerenom uticaju na pravosuđe.

Ministar je početkom decembra na A1 televiziji kazao da je postupak za “državni udar” pravni skandal, da je “taj postupak zreo za ponavljanje” i da postoji mogućnost institucionalnog odgovora, odnosno da Skupština razmišlja o mogućnosti donošenja zakona o amnestiji ukoliko bi se potvrdila prvostepena presuda za pokušaj terorizma liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Agencija je mišljenja da je Leposavić, osim što je izvršio neprimjeren politički uticaj na samostalnost i nezavisnost pravosudnih organa, narušio integritet Ministarstva pravde i Sudskog savjeta”,...komentarišući nepravosnažan sudski postupak, ocjenjujući validnost dokaza izvedenih tokom prvostepenog postupka, navodeći da je postupak zreo za ponavljanje, sve u cilju sticanja koristi za drugog, posebno navodeći da postoji mogućnost institucionalnog odgovora donošenjem Zakona o amnestiji u slučaju osuđujuće odluke”, navodi se u dokumentu.

Dužnost svih vladinih ustanova je da poštuju nezavisnost sudstva: Jelena Perović
Dužnost svih vladinih ustanova je da poštuju nezavisnost sudstva: Jelena Perovićfoto: Savo Prelević

Ministar je, prema mišljenju Agencije, izvršio pritisak na Apelacioni sud šaljući nedvosmislenu poruku da će ukoliko pomenuti sud ne presudi na određeni način biti spreman “institucionalni odgovor” i preduzete mjere kojima će se ta presuda dovesti u pitanje.

U dokumentu se dodaje da je svrha davanja mišljenja o ugrožavanju javnog interesa stvaranje pozitivnog uticaja na dosljednu primjenu zakona i etičkih standarda i principa.

Leposavić je početkom januara dostavio izjašnjenje u kojem se, između ostalog, navodi da je “citirana konstatacija pogrešna i činjenično neutemeljena”, te da nije najavio donošenje zakona o amnestiji već je “samo podsjetio na postojanje” teoretske mogućnosti donošenja tog pravnog akta “od strane skupštinske većine”.

U izjašnjenju se dalje navodi da u izjavi koja “predstavlja vršenje ustavom zagarantovanog prava na slobodu izražavanja, nema protivpravnosti, budući da sadržina iste upućuje samo na mogućnost koju predviđa najviši pravni akt”.

“Predmetni zahtjev (je) plod nečijeg elementarnog neznanja, neprofesionalizma, nesavjesnog postupanja, loše namjere ili potencijalne korupcije”, kazao je Leposavić, ocjenjujući da se neozbiljno pristupilo pokretanju ovakve vrste postupka.

Iz Agencije, međutim, poručuju da to nije slučaj. Poručuju i da nezavisnost sudstva predstavlja temelj vladavine prava i od suštinskog značaja je za razvoj demokratije i poštovanje ljudskih prava.

Nezavisnost sudstva zaštićena je Ustavnom Crne Gore, nacionalnim zakonima, međunarodnim poveljama, preporukama, standardima i načelima. Dužnost svih vladinih ustanova je da poštuju nezavisnost sudstva, navodi se u obrazloženju Agencije.

Agencija je pokrenula i postupak utvrđivanja mogućeg ugrožavanja javnog interesa i u slučaju zaduživanja Vlade Zdravka Krivokapića za 750 miliona eura.

Bonus video: