Kordić: Realna šansa da 2025. dosegnemo okvir za članstvo u EU

„Strateško opredjeljenje Vlade je da Crna Gora bude prva naredna članica EU. U skladu s tim se moramo ponašati“

1684 pregleda 11 komentar(a)
Kordić, Foto: Gov.me
Kordić, Foto: Gov.me

Crna Gora ima realnu šansu da 2025. godine dosegne okvir za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocijenila je glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić, navodeći da fokus svih institucija u ovoj godini treba da bude na ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Kordić je, gostujući u emisiji Evropa na Radiju Crne Gore, rekla da je strateško opredjeljenje Vlade da Crna Gora bude prva naredna članica EU. „U skladu s tim se moramo ponašati“, kazala je ona.

Kako je navela, okvir za članstvo je 2025. godina, a to znači za sve crnogorske institucije konkretan zadatak da unutrašnja spremnost bude ostvarena najkasnije do 2023. godine.

„Što znači zakonodavstvo usklađeno u potpunosti sa pravnom tekovinom EU, a naše institucije spremne u administrativnom i infrastrukturnom smislu da u potpunosti sprovode tu pravnu tekovinu“, precizirala je Kordić.

Na pitanje da li je 2025. godina za pristupanje EU realno postavljen cilj Vlade, ona je istakla da je opredjeljenje Vlade jasno iskazano u ekspozeu premijera da unutrašnja spremnost institucija bude u potpunost obezbijeđena tokom mandata ove Vlade.

„Sa druge strane imamo jasan strateški okvir u dokumentima EU koji 2025. godinu pominju kao godinu evropske perspektive za države Zapadnog Balkana, i da stoga možemo biti optimistični da Crna Gora, kao država kandidat koja jedina ima sva otvorena poglavlja pregovora, zaista ima realnu šansu da stremi tom cilju“, navela je Kordić.

Govoreći o obavezama u najvažnijim poglavljima 23 i 24, ona je istakla da će na vladavini prava biti ključni akcenat institucija i da se kompleksnost tih poglavlja ogleda u realizaciji čak 83 privremena mjerila.

Mnoga od njih se, kako je kazala, zasnivaju na konstantnom usklađivanju sa dobrim međunarodnim praksama i evropskim konvencijama u oblasti pravosudnog sistema i zaštite temeljnih prava.

„Naš je cilj da se fokusiramo na njihovo ispunjavanje i dobijemo završna mjerila od Evropske komisije“, dodala je Kordić.

Prema njenim riječima, ekspoze premijera i prioriteti Vlade imaju čvrsto utemeljenje u svemu onome što su obaveze iz vladavine prava koje su potcrtane u Izvještaju o napretku EK.

U tom kontekstu, Kordić je naglasila važnost ostvarivanja bilansa rezultata u oblasti korupcije, istakavši da je već uspostavljen Nacionalni savjet za borbu protiv visoke korupcije što je, kako je rekla, odraz snažne političke volje da se ta oblast adresira na jedan poseban i efikasan način.

Govoreći o dužini trajanja pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU, Kordić je istakla da ona djelimično zavisi od napora država kandidatkinja, ali veoma zavisi od onoga što se dešava na političkom i geopolitičkom planu u EU.

„Nadajmo se da ćemo našim intenzivnom naporima ubrzati određene stvari, ali uvijek treba da budemo svjesni ovog šireg konteksta“, rekla je Kordić.

Ona je istakla da su u Izvještaju EK izdvajaju određena poglavlja koja bilježe značajan napredak i koja mogu dosta brzo da dosegnu status privremenog zatvaranja i u tom kontekstu izdvojila poglavlja 6. Privredno pravo. 7. Intelektualna svojina, i 20, Industrijska politika.

„U 2021. godini, fokus svih institucija, sve tri grane vlasti, treba da bude na ispunjavanju privremenih mjerila za 23. i 24. poglavlje jer dobijanjem ovog izvještaja mi cjelokupnu dinamku možemo pomjeriti na bolje i usloviti postupno zatvaranje svih poglavlja“, poručila je Kordić.

Bonus video: