Vučinić: Nespretne formulacije, ne diskriminišem žene

"Želim da se ženama omoguće sva prava pa čak i olakšice u smislu skraćenja radnog vremena", kazao je predsjednik Radničke partije

17507 pregleda 152 reakcija 34 komentar(a)
Vučinić, Foto: Radnička partija
Vučinić, Foto: Radnička partija

Predsjednik i poslanik Radničke partije Maksim Vučinić kazao je da su njegove formulacije na Odboru za rodnu ravnopravnost bile nespretne i da nisu rezultat diskriminatornog odnosa prema ženama.

"Svjedoci smo da su u Crnoj Gori i radnice i radnici imaju vrlo težak položaj, koji je prozrokovan lošim zakonom o radu i nepoštovanjem postojećeg. Koliko je samo majki osuđeno da ostane bez posla jer upravo žele da se posvete stvaranju porodice. Zato želim da se ženama omoguće sva prava pa čak i olakšice u smislu skraćenja radnog vremena. Mislim da je to najokrutniji oblik diskrimincije, protiv kojeg želim posebno da dam doprinos. Složićete se da se isto pitanje može postaviti i za oca ako je dvije trećine dana zazuet poslom odnosno biznisom. Niko ne može da prenebregne činjenicu da 100% posvećenost karijeri pa bilo to bizinis, politička ili bilo koja druga ne ostavlja posljedice na porodični život. Ovo je pitanje kvaliteta života kako roditelja tako i djece", saopštio je Vučinić.

Normalno je, kako je kazao, da se i žene i muškarci "bave pomenutim zanimanjima, samo je pitanje zbog čijeg angažmana porodica više trpi".

"Već nakon sastanka izložen kritici ostalih članova/ica Odbora, postao sam svjestan u kojoj mjeri je svima nama, a mladima poput mene posebno, potrebna edukacija i prilika da u svjetlu argumenata raščistimo predrasude sa kojima stupamo na političku scenu. Izvjesno je da će Odbor za rodnu ravnopravnost u meni imati od sad najposvećenijeg saradnika riješenog da po ,,minskom polju'' crnogorskih predrasuda od sad stupa iskusno i sa najvećim mogućim oprezom. Ovom prilikom želim da se obratim svim ženama koje su glasale Radničku partiju kao ostalim građankama Crne Gore sa porukom da ću nastojati da sav nevidljivi ženski rad bude što vidljiviji i da u želji da uzvisim majke neću povrijediti sve ostale ženske uloge", zaključio je Vučinić.