inja, abazović i premijer obišli kasarnu u danilovgradu

Krivokapić: Članstvo u NATO proces u kojem će odbrambeni sistem Crne Gore ostvariti potpunu profesionalnu afirmaciju

"Evroatlantski standardi se prenose i prenosiće se na sve naše društvene slojeve i pojedince", poručio je Krivokapić

3920 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministarka odbrane Olivera Injac posjetili su kasarnu "Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da je kasarna u Danilovgradu jedna od najopremljenijih kasarni Vojske, koja, iako nevelika po svojoj formaciji, ima veliku tradiciju i odgovornost pred budućim izazovima.

Krivokapić je rekao i da odnos prema Vojsci izvire "iz naše istorije i tradicije o kojoj, kako je naveo i da nijesmo govorili mi, rekli su i zapisali veliki evropski putopisci i pjesnici koji su dolazili i sa istočnih i od zapadnih strana i duhovnih strujanja".

"I jedni i drugi su prepoznavali našu urođenu otresitost, požrtvovanost, pravdoljubivost, slobodarstvo i hrabrost. Prepoznavali su nas kao ratnike i heroje koji su čuvali kako ličnu i porodičnu slobodu i čast, tako i slobodu, čast i vrline plemena i naroda. Naša Vojska se uobličila iz crnogorske porodice, iz onog njegoševskog doživljaja muža koji je „branič žene i djeteta“. Iz odnosa prema životu, rodio se i odnos prema Vojsci koja je bila svaki mužik i svaka majka koja je vaspitavala sinove - buduće vojnike, i kćeri – buduće sestre i majke vojnika. Vojska i narod su bivstvovali u neraskidivom odnosu i taj odnos je naslijeđen bio do naših dana. Danas, ako je on i uzdrman, a jeste, naša je obaveza da pokušamo da ga vratimo, koliko god je to moguće, u tradicionalne okvire. Vojska je dio sistema i zadužena je da štiti sve građane, a njena profesionalizacija je prioritetni uslov da Vojska nastavi da obavlja svoje namjenske zadatke na najefikasniji način. Misija Vojske je da svaki naš građanin i ubuduće ima razloga da gradi odnos iskrenog i zasluženog poštovanja prema njoj", kazao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović, Olivera Injac
foto: Gov.me

Dodaje i da "ono što tišti građanina, treba da se tiče i svakog vojnika".

"Vojska je u prošlosti učestvovala, a uradićemo sve da i u budućnosti participira u svim pripremama kao prva i osnovna zaštita od potencijalnih i stvarnih prijetnji koje sa sobom nosi kako naša geografska tako i naša međunarodno - politička pozicija. Kao i do sada, od Vojske se očekuje da ne zna za prepreke i nepogode. Tamo gdje ste stizali i u poplavama i u bespuću je vaše ordenje i ono zbog čega ste imali, a nadam se da ćete i ubuduće imati još bolju društvenu prepoznatljivost, poštovanje i poziciju", kazao je Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je rekao i da reforme koje je najavila Injac, obećavaju sigurnost i podsticaj u radu i osposobljavanju, svim građanima i građankama Crne Gore, poručivši da politici i političkom aktivizmu neće biti mjesta u Vojsci.

Pohavalio je i saradnju koju Crna Gora ima sa NATO savezom.

"Članstvo u NATO doživljavamo kao proces u kojem će odbrambeni sistem Crne Gore ostvariti svoju potpunu profesionalnu afirmaciju, jer je riječ o članstvu u najobučenijem, najelitnijem i najspremnijem vojnom savezu. Evroatlantski standardi se prenose i prenosiće se na sve naše društvene slojeve i pojedince", poručio je Krivokapić.

Dodao je i da u Vojsci Crne Gore ne smije biti proizvoljnosti i neprofesionalnosti.

"Biti tačan kao vojnik, prije svega, znači ne biti podložan uticajima i komandama koje ne dolaze putem lanca komandovanja unutar Vojske Crne Gore. I tako se, prvenstveno, pogađa centar mete. Promašuje se kada bilo koji vojnik ili starješina dođu u situaciju da su predmeti istraga koje sa Vojskom, po definiciji njene namjene i misije, ne smiju da imaju nikakvih dodirnih tačaka. Naprotiv, Vojska mora da prepozna i zaustavi, ili doprinese zaustavljanju takvih procesa. Imamo priliku da, združeni dobrim namjerama i ciljevima, ugled Vojske Crne Gore, Ministarstva odbrane i države Crne Gore, opet zasija u punom sjaju! Vojska jeste i treba da bude, ogledalo jedne države i društva", naglasio je Krivokapić.

U kasarni „Milovan Šaranović“ priređen je prikaz vojne opreme i dijela vojnih sposobnosti Vojske Crne Gore.

Preporučujemo za Vas