RAZGOVARAO SA RADULOVIĆEM

Mas: Crna Gore može računati na podršku Njemačke

Okvirno dogovoren termin video sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i njemačke kancelarke Angele Merkel

6352 pregleda 3 komentar(a)
Raqdulović i Mas, Foto: Gov.me
Raqdulović i Mas, Foto: Gov.me

Crna Gora, dok god predano radi na kvalitetnom sprovođenju reformi, posebno u oblastima 23 i 24, može računati na nedvosmislenu podršku Njemačke, poručio je njemački savezni ministar za vanjske poslove Hajk Mas na sastanku sa šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministartsva vanjskih poslova (MVP), Radulović je, tokom drugog dana posjete Berlinu, imao odvojene susrete sa Masom i spoljnopolitičkim savjetnikom kancelarke Janom Hekerom.

Mas je zahvalio Raduloviću na jasnim porukama i upoznavanju sa ključnim prioritetima u periodu koji slijedi.

On je istakao da je obezbjeđivanje društvenog i institucionalnog konsenzusa ključno za sprovođenje reformi, te da, u tom smislu, Crna Gora, kao lider u procesu evropske integracije, ima posebnu odgovornost.

"Crna Gora, dok god predano radi na kvalitetnom sprovođenju reformi, posebno u oblastima 23 i 24, može računati na nedvosmislenu podršku Njemačke", naglasio je Mas.

Radulović je zahvalio sagovorniku na pozivu da posjeti Berlin, naglasivši da činjenica da je njegova prva posjeta od datuma stupanja na dužnost realizovana upravo u Berlinu, šalje jasnu poruku o vanjskopolitičkom opredjeljenju nove Vlade, kako međunarodnoj tako i crnogorskoj zajednici.

"Posjeta je takođe i potvrda da Crna Gora i Njemačka imaju sadržajne i prijateljske odnose, pri čemu pokazuje i spremnost dvije države da jačaju politički dijalog i bilateralnu saradnju u svim oblastima“, nagalsio je Radulović.

On je istakao da će Crna Gora dinamizirati aktivnosti u procesu evropske integracije, posebno u najzahtjevnijim poglavljima.

Radulović je podsjetio da je kontinuirana podrška Njemačke u pogledu savezništva u NATO i u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) od krucijalnog značaja za evroatlantska i evropska usmjerenja Crne Gore, ali i cjelokupnog regiona.

"On je takođe akcentovao značaj politike podrške Njemačke svim državama Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces, i u periodu epidemiološke krize, budući da je time ona dokazala da doživljava ovaj region kao neizostavni dio evropske porodice", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da evropska perspektiva ostaje stub reformi na Zapadnom Balkanu, stoga je od izuzetnog značaja da pristupanje zemalja regiona Uniji ostane visoko na agendi EU.

"Sastanak je bio prilika da se razmotre teme jačanja ekonomske saradnje, pri čemu je ukazano na spremnost nove Vlade da poboljša investicionu i poslovnu klimu, što će stvoriti mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje sa Njemačkom, a razmotrena je i mogućnost za saradnju između kada je u pitanju nabavka vakcina", dodaje se u saopštenju.

Iz MVP-a su kazali da je tokom sastanka sa vanjskopolitičkim savjetnikom kancelarke Hekerom bilo riječi o prioritetnim planovima u okviru evropske agende Crne Gore.

Sagovornici su ocijenili da će sprovođenje reformi u ključnim oblastima doprinijeti cjelokupnoj stabilizaciji regiona koji predstavlja važan segment evropskog sistema bezbjednosti.

"Imajući u vidu trenutnu situaciju sa COVID-19 , te nemogućnost organizacije direktnih sastanaka, okvirno je dogovoren i termin video sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i njemačke kancelarke Angele Merkel“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas