Drobnjak: Vučinić ne podržava ljudska prava za sve

Izjava člana Odbora za rodnu ravnopravnost izazvala burne reakcije, bivša predsjednica tog radnog tijela Skupštine kazala da njegov stav pokazuje koliko se teško boriti sa patrijarhatom

9071 pregleda 30 reakcija 26 komentar(a)
Nada Drobnjak, Foto: Luka Zeković
Nada Drobnjak, Foto: Luka Zeković

Za prava žena u Crnoj Gori u 21. vijeku i dalje vlada ogromno nerazumijevanje i one i dalje moraju da se bore da ostvare prava koja im pripadaju, kazala je “Vijestima” bivša predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnoravnost Nada Drobnjak.

Ona je to poručila nakon što je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić na sjednici Odbora pitao “da li majka može biti dovoljno dobro majka, ako je tokom dana zauzeta razmišljanjem o biznisu i politici”.

“Šokantno je da u 21. vijeku neko žene posmatra na takav način. Vjerovala sam da su mlade generacije makar iz obrazovnog sistema ponijele nešto novo, ali izjava Vučinića govori koliko je duboko pustio korijene taj tradicionalizam i patrijarhat, i koliko se teško sa tim boriti”, kazala je Drobnjak.

Za bivšu poslanicu DPS-a, izjava Vučinića nije iznenađenje. Ona je navela da je neprimjereno komentarisao i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u julu prošle godine.

“Vidjelo se da ne razumije rodne uloge, da nije onaj koji podržava ljudska prava za sve. Zato mi je bilo tužno da je član Odbora za rodnu ravnopravnost, ali sam vjerovala da je naučio”, kazala je ona.

Na izjavu Vučinića reagovali su i iz organizacija Centar za ženska prava, Kvir Montenegro, “Spektra”, “Stana” i “Juventas”. Kazali su da je Vučinić izjavom pokazao da ne poznaje ni principe na kojima je zasnovana Radnička partija na čijem je čelu, kao ni Ustav i važeće zakone.

“Koji garantuju rodnu ravnopravnost, tj. pravo i mogućnost žena da se oprobaju u svim profesijama za koje imaju kvalifikacije i sklonost, uključujući politiku i biznis”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Vučinić
Vučinićfoto: Skupština Crne Gore

Dodaje se i da je Vučinić kao mlad platio danak političkom neiskustvu, a da bi da je iskusniji, prećutao što njegove starije kolege zapravo misle.

Iz NVO su kazali da je Vučinić izjavom ipak otvorio pitanje neplaćenog ženskog rada u domaćinstvu, koji, prema istraživanju UNDP i Fideliti konsaltinga, premašuje rad muškaraca za 92 odsto.

“Dok je novčana vrijednost takvog rada projektovana na 122 miliona eura tokom tri mjeseca pandemije kovid-19, od aprila do juna 2020”, kazali su iz NVO.

“Tradicionalna podjela uloga koju potcrtavate uslovila je da najveći broj samohranih roditelja čine žene, koje su višestruko pogođene lošim uslovima rada i usklađivanja porodičnih obaveza u navedenim okolnostima, a bez ikakve podrške institucija. Budući da vas interesuje ova oblast, očekujemo da ćete kao poslanik jedne ljevičarske partije, zasnovane na socijalističkim principima pravde, solidarnosti i jedinstva, iskoristiti svoj mandat da se ovim pitanjima bavite informisano i savjesno, uz podršku emancipaciji žena, u čemu ćete imati našu punu podršku”, navode iz NVO.

I Drobnjak je kazala da je za očekvati da se mlada osoba promijeni. Dodala je i da se takođe moraju ojačati institucionalni mehanizmi, te da je u procesu edukacije i građana važna podrška medija.

Vučinić je na sjednici Odbora rekao da ništa ne treba forsirati i da su biznis i politika veliki stres, i da ima biznismena koji rade po 24 sata i da se žale da im život ništa ne vrijedi.

“Da li to muškarcu dozvoljava pol, da li majka može biti dovoljno dobro majka, ako je tokom dana zauzeta samo biznisom, razmišljanjem o biznisu, ili politikom”.

Nakon osude javnosti, on je kasnije u toku dana rekao da je u pitanju nespretna formulacija i da ne diskriminiše žene. Pored ostalog, u tom obraćanju, rekao je da je normalno da se i žene i muškarci “bave pomenutim zanimanjima, samo je pitanje zbog čijeg angažmana porodica više trpi”.

“Već nakon sastanka izložen kritici ostalih članova/ica Odbora, postao sam svjestan u kojoj mjeri je svima nama, a mladima poput mene posebno, potrebna edukacija”, rekao je on, dodajući da će Odbor za rodnu ravnopravnost u njemu od sada imati “najposvećenijeg saradnika”.

Bonus video: