Duković: Nova vlast ugrožava zdravlje građana, strani putnici se zvanično pozivaju na nepoštovanje zakona

Prema njegovim riječima, nakon pojave novog soja SARS-COV 2 virusa – VUI 202012/01 obaveza svih odgovornih država u svijetu je da zaštite svoje građane od mutiranog virusa koji se mnogo brže širi

7493 pregleda 40 reakcija 43 komentar(a)
Duković, Foto: DPS
Duković, Foto: DPS

Nova vlast neodgovornim odlukama ugrožava zdravlje crnogorskih građana, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS), i zatražili korekciju svih nelogičnosti u novom pristupu borbi protiv koronavirusa.

Član Predsjedništva te partije Halil Duković kazao je da je Vlada, “neobjašnjivom odlukom sa pozicije epidemiološke procjene“, otvorila svoje granice za ulazak građana drugih zemalja bez ikakvog dokaza o njihovom dobrom zdravstvenom stanju, odnosno bez ikakvog testa.

„U vrijeme kada sve evropske zemlje štite svoje građane i strogo kontrolišu svoje granice i ulazak putnika, zahtijevaju PCR test i karantin, da bi spriječili porast broja oboljelih, ali i pojavu mutiranog virusa, Vlada je donijela zaprepašćujuću odluku da ukine sve kontrole?!“, naveo je Duković.

Prema njegovim riječima, strani putnici se zvanično pozivaju na nepoštovanje zakona Crne Gore.

„Naime, odnedavno se svi posjetioci portala Instituta za javno zdravlje konstantno usmjeravaju na preuzimanje Zdravstvenog upozorenja za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi obolijevanja od infekcije izazvane novim koronavirusom (COVID-19)“, naveo je Duković.

Kako je kazao, taj dokument uopšte nije u skladu sa trenutno važećim mjerama.

„Nošenje maski uvijek i svuda, već duži vremenski period u Crnoj Gori je zakonska obaveza, a njeno nepoštovanje smatra se krivičnim djelom u smislu „djela protiv zdravlja ljudi““, naveo je Duković.

Međutim, kako je kazao, stranci se upozoravaju da maske „odmah stave preko usta i nosa“ „tek ako osjete simptome infekcije.“

„Jer, vjerovatno se neko vodio logikom stranci ne mogu biti asimptomatski?! Uostalom, kakvi se učinci mogu očekivati od ovakvog uopštenog i blagog upozorenja na pola strane?!“, upitao je Duković.

On je podsjetio da, za to vrijeme mnoge zemlje svijeta uvode strožije i rigoroznije mjere upravo za strance, „ne bez razloga.“

Prema njegovim riječima, nakon pojave novog soja SARS-COV 2 virusa – VUI 202012/01 obaveza svih odgovornih država u svijetu je da zaštite svoje građane od mutiranog virusa koji se mnogo brže širi.

„Naša nova Vlada je ili tako neodgovorna da izlaže sve građane Crne Gore ovoj opasnosti, ili ima neki svoj izum kako zaštititi stanovništvo bez kontrole ulaska u zemlju, pa bi valjalo da taj svoj patent obznani i drugim svjetskim vladama“, kazao je Duković.

Prema njegovim riječima, radi se o neodgovornom pristupu koji je različite interese, stavio iznad zdravlja ljudi.

„Zato tražimo korekciju svih nelogičnosti u novom pristupu borbi protiv koronavirusa. Naravno, potreban je i jasan i transparentan odgovor na pitanje: Kada počinje vakcinacija protiv COVID 19 u Crnoj Gori i sa kojim proizvođačima vakcina smo potpisali ugovore?“, kazao je Duković.

On je podsjetio da je vakcina najavljena u prvom kvartalu, pa u januaru, pa početkom februara.

„Žalosno je da, dok gledamo zemlje u okruženju koje vakcinišu svoje građane, građani Crne Gore, širom otvorenih granica, izloženi raznim sojevima ovog virusa, čekaju „eksperte“. Sve nažalost jako podsjeća na parafrazu naslova serije briljantnog Živka Nikolića – “Vakcina još nije stigla, a kad će ne znamo...”, zaključio je Duković.

Bonus video: