Koprivica: Đukanović ima lažne NVO koje su položile test lojalnosti

Za razliku od totalitarnih umova kroz istoriju, ističe Koprivica, Đukanović ni sam ne vjeruje da je ono što radi i zastupa zaista pravilno i vrednosno potkrijepljeno
79 pregleda 11 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 01.07.2018. 11:00h

Iz proklamacije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da slobodu javnog djelovanja treba da uživaju samo one nevladine organizacije koje su položile njegov test lojalnosti, jasno se zaključuje da, osim što je imao lažne analitičare i lažne novinare, on ima i lažne NVO, smatra Momo Koprivica, potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore.

Đukanović je poručio da Crnu Goru "niko i ništa" neće skrenuti sa puta evropskih integracija.

"On, na žalost države koju bruka u svijetu pokušajima da tumači evropske standarde, i ne zna da su institucije građanskog društva i civilni sektor suprotnost totalitarnoj logici i autoritarnoj isključivosti koju on posjeduje, a koja svakog neistomišljenika identifikuje kao neprijatelja", kaže Koprivica.

Kako ističe, upravo je poštovanje kritike civilnog sektora mjera tolerantnog odnosa prema drugom i drugačijem stavu ili mišljenju.

"Onoga sa drugim i drugačijim mišljenjem Đukanović ne tretira kao neistomišljenika, nego kao neprijatelja države i prestupnika. A sa neprijateljem i prestupnikom se ne treba pošteno polemisati, već ga treba sankcionisati, zaplašiti i onemogućiti. A za izdajnike, neprijatelje i prestupnike, zna se u autoritarnom sistemu, svaka je kazna mala. Uz to, histeriju treba proširiti kroz društvo, opiti svoje podizvođače mržnjom prema drugima i drugačijima, prema objektivnim kritičarima, uvjeriti ih da odbranom njegovog bogatstva i moći brane više interese, kako bi se prestala postavljati pitanja o koncentraciji moći i bogatstva u krugu uske šačice, već se umjesto toga neumorno progonili neistomišljenici u ime viših ciljeva, a sa njima protjerao i razum društva", navodi Koprivica.

Samo totalitarni um, kako kaže poslanik Demokrata, u drugome i drugačijem vidi stvar koja treba da njemu služi i njemu da se prilagodi.

Ipak, za razliku od totalitarnih umova kroz istoriju, ističe Koprivica, Đukanović ni sam ne vjeruje da je ono što radi i zastupa zaista pravilno i vrednosno potkrijepljeno.

"On samo zna da to služi kao opravdanje za nejednakost: imaju monopole, milione i privilegije oni koji kao on "brane državne interese", a nemaju i ne trebaju da imaju bilo kakva prava, pošto drugo i ne traže, svi oni koji ne "brane državne interese" tj. ne dijele njegova viđenja i ne rade za račun njegove pohlepe. Ne treba se čuditi što sigurno ne zna i ne može shvatiti misao jednog crnogorskog pisca: "ne mogu svi ljudi stati na jedan kolosijek. Jedan kolosijek je uzak za ljudski duh". Ali se jasno vidi da njegov lažni patriotizam služi za to da se opravda tovarenje cijelog bogatstva Crne Gore na jedan kolosijek: račune i blagajne njegove, njegovog sina, brata, kumova i šačice vjernih sluga i podizvođača. U sledećoj fazi diktature može se očekivati da će se NVO morati kvalifikovati za pravo javnog djelovanja, na isti način na koji se kvalifikovao za člana Savjeta RTCG i gospodin Goran Sekulović i to tako što je napisao biografiju Mila Đukanovića", zaključuje Koprivica.

Bonus video: