RAZGOVARALA SA AMBASADOROM ITALIJE

Kordić: Vladavina prava u fokusu rada Vlade

"Radi se o veoma zahtjevnim poglavljima i pred nama je još posla, ali smo odlučni da oblast vladavine prava uredimo na najbolji način, ne zato što je to zahtjev EU kojoj težimo nego zbog boljeg kvaliteta života naših građana"

4103 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Zaokruživanje reformi u oblasti vladavine prava je prioritet Vlade i fokus rada u 2021. će biti na ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

To je u saopštila glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Italije Lukom Zeliolijem.

Kako je navela, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijske slobode i reforma pravosuđa su od suštinskog značaja za demokratski razvoj svakog društva.

"Radi se o veoma zahtjevnim poglavljima i pred nama je još posla, ali smo odlučni da oblast vladavine prava uredimo na najbolji način, ne zato što je to zahtjev EU kojoj težimo nego zbog boljeg kvaliteta života naših građana", navela je Kordić.

Ona je, kako je saopšteno, iz Generalnog sekretarijata Vlade, iznijela očekivanje da će rezultati u vladavini prava i dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, ubrzati privremeno zatvaranje svih ostalih pregovaračkih poglavlja, kao i crnogorski put prema članstvu u EU.

Kordić je, navodi se, zahvalila na podršci koju Italija pruža Crnoj Gori, posebno u oblastima pravosuđa, vladavine prava, slobode i bezbjednosti, zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Ambasador Zelioli je potvrdio snažnu podršku Italije evropskoj perspektivi Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana. Italiji bi činilo zadovoljstvo da vidi Crnu Goru kao narednu članicu EU; u tom smislu, nastaviće da pruža svu moguću podršku za razradu reformi, posebno u oblasti vladavine prava", saopšteno je.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo ostvarenom saradnjom takođe i kroz programe podrške.

"Sagovornici su se saglasili o potrebi saradnje u svim pregovaračkim oblastima, a naročito u okviru poglavlja 23. i 24, kao i u drugim oblastima koje će zajednički odrediti", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas