Radulović: Vanjska politika Crne Gore u potpunosti usaglašena sa pozicijama EU

Makovec je poručio da Unija ne može biti cjelovita i jedinstvena dok god sve države Zapadnog Balkana ne postanu članice evropske porodice

10326 pregleda 5 komentar(a)
Radulović i Makovec, Foto: MVP
Radulović i Makovec, Foto: MVP

Vanjska politika Crne Gore u potpunosti je usaglašena sa zajedničkim pozicijama Evropske unije (EU), poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u telefonskom razgovoru sa zamjenikom direktora Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Markom Makovcem.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, istakao da se Crna Gora u kontinuitetu usaglašava sa svim deklaracijama i odlukama Savjeta EU u pogledu zajedničke vanjske i bezbjednosne politike.

"Što je potvrda posvećenosti Crne Gore ispunjavanju obaveza iz evropske agende", dodaje se u saopštenju.

Radulović je upoznao sagovornika sa ključnim opredjeljenjima nove Vlade kada je riječ o vanjskoj politici, gdje, kako je naveo, pored članstva u NATO i procesa evropske integracije, važno mjesto zauzima regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi.

On je istakao da je EU potvrdila posvećenost kroz pomoć koju je uputila državama Zapadnog Balkana tokom pandemije, kao i usvajanjem Ekonomskog i Investicionog plana za taj region.

Radulović je, kako se navodi, sagovornika upoznao i sa značajem institucionalnog dijaloga između predsjednika države i predsjednika Vlade i Skupštine, u kontekstu sprovođenja daljih društveno-institucionalnih reformi kojima Crna Gora teži.

"Makovec je poželio sagovorniku uspješan mandat i istakao da EU doživljava našu državu kao predvodnika u procesu evropske integracije, te izrazio uvjerenje da će se taj trend nastaviti i u periodu koji slijedi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, kao potvrdu tome, posebno naglasio kompatibilnost crnogorske sa vanjskom politikom EU i doprinosom u misijama pod vođstvom EU i NATO.

Makovec je poručio da Unija ne može biti cjelovita i jedinstvena dok god sve države Zapadnog Balkana ne postanu članice evropske porodice.

Sagovornici su razgovarali i o značaju imunizacije zdravstvenih radnika, kao i rizičnih grupa u kontekstu COVID-19 pandemije, pri čemu je Radulović istakao značaj što skorije nabavke određenog broja vakcina za prvu liniju odbrane stanovništva.

Bonus video: