“Litijaši” i “Komite” se spremaju za izbore

Za sada je jedino URA najavila samostalan nastup, dok je koalicija „Za budućnost Nikšića“ poručila da će nastupiti uglavnom sa istim članicama kao i na parlamentarnim izborima, a nije isključila mogućnost saradnje sa novim koalicionim partnerima

37283 pregleda 490 reakcija 70 komentar(a)
DPS još nije objavio da li ide sam ili u savezu: Nakon prethodnih lokalnih izbora (arhiva), Foto: Ivan Petrušić
DPS još nije objavio da li ide sam ili u savezu: Nakon prethodnih lokalnih izbora (arhiva), Foto: Ivan Petrušić

Predaja odborničkih lista za lokalne izbore u Nikšiću, koji će biti održani 14. marta, počinje 26. januara i trajaće do 16. februara. Većina najjačih partija još nije donijela konačne odluke o tome da li će nastupiti samostalno ili sa nekim koalicionim partnerima.

Za sada je jedino URA najavila samostalan nastup, dok je koalicija „Za budućnost Nikšića“ poručila da će nastupiti uglavnom sa istim članicama kao i na parlamentarnim izborima, a nije isključila mogućnost saradnje sa novim koalicionim partnerima.

Tako bi ova koalicija mogla biti potpomognuta novoformiranim političkim pokretom pod nazivom „Za život Nikšića”, u čijem odboru su nikšićki ljekari i intelektualci, zagovornici i učesnici prošlogodišnjih litija, koji su istakli da su im ciljevi borba protiv višedecenijske vladavine DPS-a, ekonomski preporod Nikšića, kao i formiranje najšireg mogućeg političkog saveza kao „najsigurnijeg recepta za uspjeh u rješenju zadatih ciljeva”.

U odboru pokreta “Za život Nikšića”, između ostalih, su ljekari Opšte bolnice Nikšić Dejan Bajović, Milan Knežević, Dragutin Višnjić, Mirko Varajić, Marija Mijušković, Igor Nikolić, Marija Barjaktarević i Marinko Janjušević, kao i ljekar nikšićkog Doma zdravlja Jovan Utješinović. Takođe profesori Uglješa Urošević sa Elektrotehničkog fakulteta i Vladimir Bakrač sa Filozofskog...

Iz Odbora Socijalista Nikšića (partija Snežane Jonice) takođe su poručili da su otvoreni za predizbornu i postizbornu saradnju sa svim političkim subjektima koji su opozicija aktuelnoj nikšićkoj vlasti.

DPS i SD još nijesu donijele odluku o nastupu, kao ni Demokrate i Demos. Patriotsko-komitski savez (PKS) je u Nikšiću formirao Opštinski odbor, njihovi članovi prikupljaju potpise podrške, nakon čega bi se ta partija prijavila za učestvovanje na lokalnim izborima 14. marta. Na čelu Opštinskog dobora PSK Nikšić je Spasoje Krunić, koji je diplomirao na Međunarodnom transportu i špediciji, kao i na Pomorskom fakultetu, dok su potpredsjednici Miodrag Đoković, ekonomista, Ilija Bojović mašinski tehničar i Danijela Iković, građevinski laborant. Za sekretarku je izabrana Ana Golubović, trgovac, dok je predsjednik mladih Marko Ružić, student Filozofskog fakulteta.

Nedavno formirani Građanski pokret Crne Gore (GPCG) trenutno “podiže mrežu saradnika u Nikšiću”, a odluku o nastupu na lokalnim izborima donijeće kada bude imao jasnu procjenu stanja stvari na terenu. Koordinator GPCG za Nikšić je Dražen Tadić, osnivač Opštinskog odbora Crnogorske, koju je ubrzo nakon osnivanja napustio.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je ranije da ne stoji iza lista „Za budućnost Nikšića“ i „Za život Nikšića“, ali i da će podržati sve stranke i liste koje imaju namjeru da Demokratsku partiju socijalista (DPS) i u Nikšiću pošalju u prošlost.

Pravo glasa na martovskim izborima u Nikšiću, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova ima 58.544 građana.

Lokalnu vlast u Nikšiću vrše DPS i SD jer je opozicija 2017. bojkotovala izlazak na birališta. Tada je DPS osvojio 21.104 glasa, Socijaldemokrate 2.324, nevažećih listića je bilo 2.894, a biračko pravo su iskoristila 26.322. građanina. Na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine pravo glasa imalo je 58.440 građana, a glasalo je 48.772. Vladajuća DPS-SD koalicija osvojila je 19.588 glasova - u odnosu na 2017. DPS je imao 2.562 glasa manje (18.542), dok je SD imao upola manje glasova (1.046).

Tri koalicije “Za budućnost Crne Gore“, “Mir je naša nacija“ i “Crno na bijelo“, imale su 7.351 glas više od DPS-a i SD-a zajedno, odnosno skoro 8.400 više od DPS-a.

48.552 eura obezbijeđeno je iz tekućeg budžeta za finansiranje kampanje, navodi se u Planu kontrole i nadzora za izbornu kampanju koji je usvojila Agencija za sprečavanje korupcije

Bonus video: