U SDT formirani spisi povodom prijave protiv Ivanovića i članova DIK-a

Poslanici prijavu podnijeli zbog krivičnog djela-stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 KZ , krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 KZ i drugih krivičnih djela

38253 pregleda 91 reakcija 20 komentar(a)
Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ivanović, Foto: Savo Prelević

U Specijalnom državnom tužilaštvu formirani su spisi predmeta povodom krivične prijave koju su protiv predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Alekse Ivanovića i članova DIK-a podnijeli poslanik i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i 41 poslanik parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore.

Milačić je krivičnu prijavu protiv Ivanovića podnio 29.decembra 2020.godine zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Poslanici parlamentarne većine su 31.decembra podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica, Alekse Ivanovića i članova DIK-a Nataše Pešić, Mesudina Dautovića, Aleksandra Jovićevića, Andrije Radmana i Harisa Mekića.

Prijavu su podnijeli zbog krivičnog djela- stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 KZ , krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 KZ i drugih krivičnih djela.

Radi provjere navoda iznijetih u krivičnim prijavama, te donošenja oodluke s tim u vezi, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević je od predsjednika Skupštine Alekse Bečića zatražila da dostavi dokumentaciju koja se odnosi na postupak za popunjavanje upražnjenog poslaničkog mandata poslanici koalicije “Crno na bijelo” Suadi Zoronjić, nakon što je poslanik te koalicije Filip Adžić podnio ostavku na poslaničku funkciju.

Na poslednjoj sjednici Skupštine u prethodnoj godini, Državna izborna komisija čija je većina, od stranaka iz bivše vlasti, odbila je da konstatuje zamjenu mandata poslanicima URA, što se desilo prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Nakon toga mandat novoj poslanici iz URA konstatovala je Skupština, što se dešavalo i ranije kada je sadašnja opozicija bila parlamentarna većina.

Bonus video: