do odluke ustavnog suda

LP ponovo pozvala da se odloži sjednica Skupštine

Apelovali su i na Ustavni sud da što hitnije donese odluku o pokrenutom postupku za ocjenu ustavnosti i zakonitosti prethodne sjednice Skupštine.

2813 pregleda 28 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Liberalna partija pozvala je još jednom da se vanredna sjednica Skupštine zakazana za srijedu, 20. januar odloži do konačne odluke Ustavnog suda,na osnovu postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, podnijetog od strane poslanika parlamentarne opozicije.

Pozvali su i Ustavni sud da što hitnije donese odluku o pokrenutom postupku za ocjenu ustavnosti i zakonitosti prethodne sjednice Skupštine.

"Ustav Crne Gore u članu 150, stav 4 navodi da 'U toku postupka, Ustavni sud može narediti da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje koji su preduzeti na osnovu zakona, drugog propisa ili opšteg akta čija se ustavnost ili zakonitost ocjenjuje, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti neotklonjive štetne posljedice.' Trenutno parlamentarna većina ima legitimnih 40 poslanika dok opozicija ima isto toliko poslanika, dok se jedan poslanik izgubio u brzopletosti i nesnalaženju parlamentarne većine tokom nelegalne sjednice 28.12.2020. pa u ovom momentu imamo krnji parlament. Podsjećamo da je g. Adžić podnio ostavku na mjesto poslanika 28.12.2020. čime mu je,na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika mandat prestao, a Državna izborna komisija,kao jedina nadležna institucija nije verifikovala mandat gospođi Zoronjić. Shodno Ustavu i članu 83, Skupštinu Crne Gore čini 81 poslanik, a ne 80, pa bi se održavanjem zakazane sjednice 20. januara kršila i ova ustavna odredba," navode iz LP.

Iz te partije su saopštili da njihov poslanik Andrija Popović neće učestvovati u radu "takve Skupštine pod ovim okolnostima, kada je doveden u pitanje crnogorski pravni poredak, Ustav i zakon", sve do momenta dok Ustavni sud ne donese odluku o ovim, kako smatraju u LP, spornim pravnim aktima.

"Apelujemo i da se dvije vanredne sjednice zakazane za sjutra, odlože do 1. marta kada počinje redovno proljećnje zasijedanje Skupštine Crne Gore, a do tada će, vjerujemo, Ustavni sud donijeti odluku koja je obavezna i izvršna i LP, će je poštovati", zaključuju iz Liberalne partije.

Preporučujemo za Vas