Radulović: Crna Gora kredibilan partner evropske porodice

Ministar je naglasio da će svi administrativni kapaciteti i politička volja biti usmjereni na dinamiziranje svih aktivnosti i napora u pogledu ubrzanja pregovaračkog procesa

11843 pregleda 2 komentar(a)
Radulović i šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa, Foto: MVP
Radulović i šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa, Foto: MVP

Evropska integracija Crne Gore nema alternativu i ostaje na vrhu agende vanjskopolitičkih prioriteta naše države, koja je kredibilan partner evropske porodice, poručio je šef crnogorke diplomatije Đorđe Radulović na sastanku ambasadora država članica Evropske unije, u organizaciji Delegacije EU u Podgorici.

Kao potvrda našem proevropskom usmjerenju, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, svjedoči i činjenica da po posljednjem istraživanju javnog mnjenja skoro 80 odsto crnogorske populacije podržava članstvo u EU.

Radulović je naveo da je to što je Berlin izabran za njegovu prvu zvaničnu posjetu jasan signal vanjskopolitičkog opredjeljenja nove Vlade, koja je, kako je kazao, posvećena odnosima sa EU partnerima. Šef crnogorske diplomatije je poručio da je EU, "u najtežim vremenima kojima svjedočimo", pokazala da ostaje oslonac regionu Zapadnog Balkana, imajući u vidu da je čak i takvim uslovima promovisana politika proširenja. Tako je, kako je kazao, poslata jasna poruka da naš region vrjednosno i institucionalno pripada evropskoj porodici naroda. Radulović je naglasio da će Crna Gora snažno podržati evropski put njenih susjeda, te da stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći, navode iz ministarstva.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: MVP

Radulović je izrazio uvjerenje da proces evropske integracije ima transformativni karakter koji doprinosi sveukupnom razvoju države i društva. Naglasio je, dodaje se, i da će svi administrativni kapaciteti i politička volja biti usmjereni na dinamiziranje svih aktivnosti i napora u pogledu ubrzanja pregovaračkog procesa, u kojem će saradnja sa diplomatskim predstavnicima EU kao i njenih država članica u zemlji biti od nemjerljivog značaja. Takođe, šef crnogorske diplomatije je akcentovao da Crna Gora u potpunosti usaglašava svoju vanjsku politiku sa pozicijama vanjske i bezbjednosne politike EU, što je jasan pokazatelj njene posvećenosti pregovaračkom procesu.

Radulović je, kako je saopšteno iz ministarstva, prisutne informisao i o aktuelnim političkim temama u državi, u kome posebnu važnost predstavlja međuinstitucionalni dijalog tri predsjednika - države, Vlade i Skupštine, kao i o pitanjima od ključne važnosti za dalji društveno-ekonomski progres.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je poručila da, kroz podršku ključnim reformama i prioritetima vezanim za EU agendu Crne Gore, svi relevantni politički i društveni akteri imaju priliku da u praksi iskažu svoju posvećenost evropskoj budućnosti Crne Gore, dodaju iz MVP-a. Ukazala je na značaj Zajedničkog evropskog tržišta kao ključne inicijative za tješnju integraciju regiona u Jedinstveno tržište EU i prije samog pristupanja Evropskoj uniji, kao i angažmana predstavnika Crne Gore u svojstvu generalnog sekretara Centra za regionalnu saradnju (RCC), počev od 1. januara sljedeće godine.

Sastanak je, zaključuju iz ministarstva, bio prilika da ministar upozna sagovornike sa svim aktuelnim temama u državi, posebno u kontekstu njihovog uticaja na vanjskopolitičke aktivnosti.

Bonus video: