Leković: Poslije pet mjeseci i dalje nepoznato ko je postavljao signalizaciju na javnim površinama u Baru

On je kazao da su u avgustu prošle godine, neposredno pred parlamentarne izbore, postavljeni treptući solarni markeri od strane aktivista DPS koji su, kako navodi, bili angažovani za obilježavanje pješačkih prelaza u užem gradskom jezgru

8520 pregleda 46 reakcija 3 komentar(a)
Leković, Foto: Demokrate
Leković, Foto: Demokrate

Već pet mjeseci u Opštini Bar i Sekretarijatu za komunalno - stambene poslove i zaštitu životne sredine ćute o tome ko je gradio na javnim površinama odnosno konkretno ko je postavljao i po čijem odobrenju saobraćajnu svjetlosnu signalizaciju u vidu treptućih solarnih markera na pješačkim prelazima, kazao je odbornih barskih Demokrata Momčilo Leković.

On je kazao da su u avgustu prošle godine, neposredno pred parlamentarne izbore, postavljeni treptući solarni markeri od strane aktivista Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) u Baru koji su, kako navodi, bili angažovani za obilježavanje pješačkih prelaza u užem gradskom jezgru.

Ističe da i dalje nije poznato ko ih je angažovao, po kojem zakonskom osnovu, odnosno da li je postojala neophodna saglasnost nadležnog organa, nije tada odgovoreno iz opštinske uprave.

"Kako je prema podacima sa sajta Opštine Bar, za postavljanje horizontalne, vertikalne i svjetlosne signalizacije nadležan Sekretarijat za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine uputio sam nekoliko zahtjeva, a potom i urgencija nadležnom sekretarijatu u kojima sam zatražio dostavljanje bilo kakve informacije o tome na koji način je sprovedena ova aktivnost, da li je bilo određenog tendera odnosno javne nabavke, da li je postojala bilo kakva saglasnost sekretarijata i ko je uopšte investitor. U sekretarijatu su očigledno zauzeli stav da je ćutanje najbolja odbrana, tako da do danas nijesam dobio bilo kakav pismeni odgovor. U skladu sa tim izjavio sam Žalbu zbog “ćutanja administracije”", kazao je Leković.

Mladi DPS-a učestvovali u postavljanju signalizacije
Mladi DPS-a učestvovali u postavljanju signalizacijefoto: Demokrate Bar

On objašnjava da se radi o "izuzetno potrošnoj signalizaciji" s obzirom na to da već sada, nekoliko mjeseci nakon postavljanja nedostaje veći broj markera, dok postojeći polako gube svoju prevashodnu funkciju.

Oštećena signalizacija
Oštećena signalizacijafoto: Demokrate Bar

"Takođe, radi se o signalizaciji koja možda doprinosi bezbjednosti za pješake ali istovremeno izuzetno je nepraktična za motorna vozila jer se ne radi o signalizaciji koja je “ukopana” u asfalt već jednostavno prikačena za podlogu, pa tako kao izbočina predstavlja smetnju pri vožnji, što će potvrditi i većina vozača. Sve navedeno dovodi do sumnji da se ovdje ne radi o baš „čistom poslu“, odnosno postavlja se niz dodatnih pitanja na koja očigledno niko nema odgovor. Ono što je jasno je da je ova investicija za sada nepoznatog investitora najviše poslužila DPS-u za promotivno-izbornu aktivnost, a da li je i koliku štetu Opština pretprljela za sada je nepoznanica, s obzirom da još uvijek nemamo odgovor na to da li se radi o plaćenom ili neplaćenom „izbornom marketingu“ za potrebe partije na vlasti", zaključio je Leković.

Bonus video: