"Crna Gora isuviše mala da bi sebi mogla da dozvoli da ima neprijatelje bilo gde u svijetu"

Radulović: EU ostaje glavni prioritet Crne Gore, prema susjedima politikom 'nula problema'

"Svakako želimo bolje odnose sa Srbijom i to mora biti zasnovano na uzajamnom povjerenju i na bazi dvije suvjerene države koje poštuju načelo nemiješanja u unutrašnje stvari druge strane", rekao je Radulović

5235 pregleda 4 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Novi ministar spoljnih poslova Crne Gore Djorđe Radulović izjavio je da će Crna Gora sprovoditi politiku "nula problema" sa susjedima i da će ulazak u Evropsku uniju ostati njen glavni prioritet.

Radulović je u intervjuu za briselski portal EURACTIV rekao da je Crna Gora privržena "doktrini nula problema" na Zapadnom Balkanu, iako to "s vremena na vrijeme nije tako lako".

Radulović, politikolog i diplomata koji je do ulaska u vladu premijera Zdravka Krivokapića bio šef Direkcije za EU u crnogorskom ministarstvu, ocijenio je da je Zapadni Balkan "dio koji nedostaje u velikoj slagalici".

"Bez Zapadnog Balkana, EU kao takva neće biti celovita", rekao je Radulović.

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li će vlada čiji je član težiti prijateljskijim odnosima sa Srbijom.

“Da, svakako želimo bolje odnose sa svojim susjedom i to mora biti zasnovano na uzajamnom povjerenju i na bazi dvije suvjerene države koje poštuju načelo nemiješanja u unutrašnje stvari druge strane", rekao je Radulović.

Ocijenio je i da je "potpuno legitimno" da Rusija, Turska i Kina imaju svoje interese u regionu.

"Međutim, kako god oni bili involvirani u regionu, ne sumnjam da je ideja EU, kao takva, superiornija od drugih", rekao je šef crnogorske dipomatije.

Radulović je dodao da Crna Gora i Rusija nisu neprijatelji pošto je Crna Gora "isuviše mala da bi sebi mogla da dozvoli da ima neprijatelje bilo gde u svijetu, a sigurno ne veliku i moćnu Rusiju".

Crnogorski ministar je ipak dodao da Crna Gora kao suvjerena zemlja želi da potraži svoju sreću na "poličkom zapadu".

Takođe, Crna Gora će u skladu sa spoljnom politikom EU zadržati sankcije uvedene Rusiji, iako te sankcije "više povređuju osjećanja jednog dijela našeg stanovništva, koji možda gaji posebne emocije prema Rusiji, nego što nanose štetu samoj Rusiji", rekao je Radulović.

"Nastavićemo sa politikom sankcija prema Rusiji, ne zato što smo neprijatelji ili protivnici, već samo zato što želimo da što prije da postanemo članica EU", dodao je Radulović.

Radulović je ocijenio i da je ulazak Crne Gore u NATO 2017. godine bio pozitivna okolnost koja može da pomogne evropskim ambicijama Podgorice.

"Ako malo pogledate istoriju, možete vidjeti da je svaka zemlja prvo postajala članica NATO, a zatim je slijedilo članstvo u EU", precizirao je ministar.

Portal EURACTIV podsjeća da Podgorica dosljedno brani stav da prilikom prijema u EU treba primjeniti "princip regate", što znači da kandidati budu primljeni kada predju "ciljnu crtu", odnosno ispune uslove, a ne u "paketu".

"Ne volimo nikakvo vezivanje...iako bi istovremeno voleli da jednog dana vidimo sve zemlje Zapadnog Balkana u EU", rekao je Radulović.

Komentarišući činjenicu da je Crna Gora pristupne pregovore sa EU otvorila 2012. godine a do sada provizorno zatvorila samo tri od ukupno 35 poglavlja, Radulović je ocenio da je trebalo učniti više.

"Da budem iskren, mislim da smo mogli da učinimo više, i da je trebalo da budemo bolji", rekao je Radulović, naglašavajući istovremeno da se Crna Gora nimalo ne dvoumi u pogledu članstva u EU.

Radulović je, uprkos pojedinim kritikama u regionu, izrazio i zadovoljstvo naporima koje EU ulaže da zemljama Zapadnog Balkana omogući pristup vakcinama protiv kovid-19.

"EU je u svakom slučaju više nego spremna da sa nama podijeli i da nam da vakcine. Ali, treba naravno biti realan i razumeti da je i cela EU pod strašno velikim pritiskom da vakciniše sve stanovništvo", rekao je Radulović.

Briselski portal navodi i da je nova vlada Crne Gore došla na vlast usred teške ekonomske krize i da je prema projekcijama Evropske komisije pad BDP zbog pandemije u Crnoj Gori iznosio 14,3% što je najveća recesija u regionu.

Ocjenjujući da ekonomska situacija u zemlji nalikuje "spaljenoj zemlji", Radulović je rekao da vlada namerava da omogući funkcionisanje turizma, kao jednog od glavnih izvora prihoda.

Prema njegovim riječima, vlada planira da Crna Gora do sljedećeg ljeta bude "destinacija bezbjedna od korone", umjesto da bude bez korone, ali po cijenu zatvaranja granica.

"To znači da nećemo biti u stanju da iskorijenimo svaki pojedinačni slučaj korone u zemlji, več ćemo možda imati pojedina mala žarišta tu i tamo" rekao je Radulović.

"Ali turisti koji budu dolazili iz Evrope biće svakako bezbjedni i zdravi, a ta žarišta će biti pod kontrolom", dodao je šef crnogorske diplomatije.

Preporučujemo za Vas