Koprivica: Skupština osujetila drugi pokušaj svojevrsnog državnog udara

Poslanik Demokratske Crne Gore kazao je da se potez predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića može okarakterisati kao klasičan primitivizam, amaterizam i pokušaj rušenja pravnog sistema

12464 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Skupština je danas osujetila drugi pokušaj svojevrsnog državnog udara od strane institucija koje i dalje rade po partijskim direktivama DPS-a i Duška Markovića, ocijenio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

On je, komentarišući zahtjev Ustavnog suda da se Skupština po podnijetim inicijativama za ocjenu ustavnosti izjasni u kratkom roku od 15 dana, rekao da je to još jedan pokušaj blokade institucija i narušavanja nesmetanog funkcionisanja institucija.

"Ali Skupština je pokazala i u decembru i danas, da ima dovoljno mehanizama da deblokira primjenu Ustava i zakona i da ima dovoljno načina da obezbijedi neometano funkcionisanje institucija, tako da su i danas izglasani svi ovi zakoni koji su imali demokratski legitimitet i krajem decembra 2020. I na taj način je pokazana odlučnost, poštovanje prava, pravnih procedura i osujećen drugi pokušaj svojevrsnog državnog udara od strane institucija koje i dalje rade po partijskim direktivama DPS-a i Duška Markovića", rekao je Koprivica na konferenciji za novinare.

On je kazao da se potez predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića može okarakterisati kao klasičan primitivizam, amaterizam i pokušaj rušenja pravnog sistema.

"U dosadašnjoj parlamentarnoj praksi nije zabilježen slučaj da se ostavi rok od 15 dana za utvrđivanje mišljenja Skupštine povodom ocjene ustavnosti nekog akta. To je učinjeno amaterski, te shodno tome ni ovaj drugi pokušaj blokade institucija neće proći, a kao parlamentarna većina uradićemo koliko je do nas da se ne blokira primjena Ustava i zakona i da se obezbijedi nesmetano funkionisanje svih institucija, prije svega institucija zakonodavne vlasti", poručio je Koprivica.

On je rekao da predsjednik Ustavnog suda, umjesto da, kao svoje prve poteze, definiše stavljanje van snage svih akata koje je takozvana predsjedavajuća Ustavnog suda učinila u periodu od 27. januara do novembra 20120. dostavlja dopis Skupštini prema kojem traži da se u roku od 15 dana izjasni o podnijetim inicijativama za ocjenu ustavnosti, iako je ranija praksa bila da je to 30 dana.

Naveo je da predsjednik Ustavnog suda zna da je po Ustavu vanredno zasjedanje Skupštine može da se održi od 1. januara do 1. marta, ali uprkos tome traži od Skupštine onda kad nema redovnog zasjedanja, da se izjasni u roku od 15 dana.

"Takođe zna da je promijenjen djelokrug odbora koji se time bave, više nije nadležan Zakonodavni nego Ustavni odbor. On želi situaciju da Skupština ima pravne prepreke da se izjasni o podnijetoj inicijativi zatio što se nalazi u vanrednom zasjedanju. A sve kako bi ubrzavao postupak i realizovao partijske diktate DPS-a, prije 9. februara kada prema dopisu US, ne prema Zakonu, treba da bude konstatovan prestanak funkcije sutkinji Ustavnog suda Mevlidi Muratović", kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, da je efikasnost Ustavnog suda na prvom mjestu ne bi ukinuli odredbu Zakona o Ustavnom sudu koja im je utvrđivala rok od 18 mjeseci da se izjasne o podnijetim inicijativama i predlozima za ocjenu ustavnosti.

"Da im je do efikasnosti, ne bi danas imali 3.426 neriješenih predmeta za razliku od 2016. kada su ih imali oko 1.400. Vidite porast od 140 odsto kada su u pitanju nezavršeni predmeti pred Ustavnim sudom za period od četiri godine", naveo je Koprivica.

A s obzirom na, kako je dodao, poljuljano povjerenje u Ustavni sud, ne treba da čudi da je indeks prestavki Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava 6.81, a prosječan indeks na nivou svih država članica Savjeta Evrope je svega 0,53.

Komenatrišući predlog Administrativnog odbora za razrješenje predsjednika Državne izborne komisije Alekse Ivanovića, Koprivica je kazao da je predsjednik DIK-a zbog nevršenja nadležnosti došao u zonu klasičnog pravnog prekršaja, protivzakonitog protivustavnog djelovanja.

"DIK je uvela jednu protivustavnu i protivzakonitu praksu da odlučuje o nečemu o čemu su odlučili građani na izborima", rekao je Koprivica.

Bonus video: