Prije izbora da prijave troškove

Partije obavezne da dostave izvještaje o troškovima kampanje pet dana prije izbora. Produžen rok za pritužbe DIK-u
5 komentar(a)
DPS, Foto: Filip Roganović
DPS, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.12.2017. 14:48h

Izborne liste će morati da dostavljaju Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) privremene izvještaje o troškovima kampanje najkasnije pet dana prije održavanja izbora.

To je predviđeno izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata, koje je Radna grupa za primjenu preporuka OEBS-a dostavila Skupštini. Parlament bi prije praznika trebalo da raspravlja o setu izbornih zakona, u čijem izmjenama su učestvovali i eksperti OEBS-a, ali ne i predstavnici opozicije.

Izmjenama zakona učesnici izbora se obavezuju da otvore poseban žiro-račun odmah nakon potvrđivanja liste, dok ranije nije postojao rok. U slučaju da kampanju počnu prije potvrde liste, partije su obevazne da otvore račun i ranije. Kako se navodi, račun moraju da zatvore najkasnije 90 dana od objavljivanja izbornih rezultata.

Izmjenama Zakona o izboru poslanika i odbornika biračima je omogućeno da potpisom podrže više od jedne liste, što je ranije bilo zabranjeno. Predloženim izmjenama opunomoćenim predstavnicima partija u Opštinskim izbornim komisijama (OIK) oduzeto je pravo odlučivanja, odnosno glasa, pa će oni moći da učestvuju u radu komisija, ali ne i da odlučuju.

Prema predloženim izmjenama na izbornim listama svaki treći kandidat moraće da bude žena, dok je po važećem zakonu za žene rezervisano svako četvrto mjesto na listi. Izmjenama izbornog zakona trajanje kampanje ograničeno je na 30 dana prije održavanja izbora.

Članovi Državne izborne komisije (DIK), opštinskih komisija i druga lica koja prate njihov rad moraće da potpišu izjavu o prihvatanju etičkog kodeksa organa za sprovođenje izbora koji je DIK dužna da donese. Prema predlogu koji su sačinili članovi Radne gupe iz vladajuće koalicije, lična karta i pasoš više se ne vode kao biometrijski dokumenti, već je ta odrednica izbrisana.

Ukoliko izmjene zakona budu usvojene, OIK će ubuduće zbrajati glasove iz zapisinika biračkih odbora, dok će DIK glasove zbrajati iz izvještaja OIK-a.

Državnoj izbornoj komisiji je rok za odgovor na prigovore partija produžen sa 24 na 48 časova, a taj organ će morati i da donese godišnji plan rada. U roku od 48 časova moraće na sajtu DIK-a da objavljuje sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora kao i privremene i konačne rezultate glasanja na svim biračkim mjestima. Za usvajanje izmjena izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata predviđeno je i da se novac koji partije dobijaju na osnovu dobijenih mandata isplaćuje pet, a ne sedam dana nakon što Agenciji dostave izvještaje o prikupljenim i potrošenim sredstvima za kampanju. To je novac koji se partijama isplaćuje nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora. Izmjenama zakona predviđeno je i da oglašivači Agenciji dostave cjenovnik najkasnije deset dana od raspisivanja izbora, a Agencija je dužna da ga objavi na svom sajtu.

Previđeno je i da od 10 do 20 hiljada eura budu kažnjene partije koje ne dostave odluku o visini članarine najkasnije do kraja januara, dok je 500 do 2.000 kazna onima čija mjesečna članara pređe iznos od 10 posto prosječne zarade.

Oglašavanje može i bez nadoknade

U Predlog o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima uvrštena je i definicija političkog oglašavanja, koje, prema tom dokumentu, može biti i bez novčane nadoknade. “Političko oglašavanje je oglašavanje sa ili bez finansijske nadoknade kojim se preporučuje nosilac potvrđene izborne liste ili kandidat ili njihove aktivnosti, ideje ili politički stavovi”, navodi se.

Prema predlogu, Agencija za elektronske medije (AEM) ubuduće će moći da naloži emiteru “da prekine zabranjeno emitovanje političkih oglasa” i da naloži emiteru da u političkom oglasu jasno označi naručioca. Takođe, podnosilac liste ili organ za sprovođenje izbornog postupka može podnijeti prigovor u vezi sa radom emitera. Savjet AEM će imati obavez da najkasnije sedam dana od raspisivanja izbora usvoji propis kojim se bliže uređuju uslovi za realizaciju prava i obaveza emitera kada su u pitanju izborne kampanje i političko oglašavanje

Bonus video: