Tražiće ocjenu ustavnosti četiri zakona i odluke koju je usvojila bivša vlast

Šef kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da će poslati na ocjenu ustavnosti odluke koje se tiču glasanja elektronskim putem

19541 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Sa današnjeg presa, Foto: Luka Zeković
Sa današnjeg presa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.01.2021. 12:50h

Predsjednici klubova poslanika parlamentarne većine tražiće od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti četiri zakona i jedne odluke koju je usvojila bivša vlast na dvije sjednice proljećnog zasijedanja.

Šef kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da će poslati na ocjenu ustavnosti odluke koje se tiču glasanja elektronskim putem.

On je rekao da je potez Demokratske partije socijalista i ostale opozicije koji su od Ustavnog suda tražili ocjenu ustavnosti odluke o izmjeni Poslovnika bio licemjeran, jer su pokušali da problematizuju većinu nove parlamentarne većine koja je radila u skladu sa Poslovnikom, "a sami su više puta prekršili Poslovnik jer su bez izmjena istog, glasali elektronskim putem".

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je istakao da je nova parlamentarna većina imajući u vidu da je postojeći sastav Ustavnog suda, “čast izuzecima, političkog karaktera i da su njihove odluke političkog a ne pravnog karaktera”, željela da inicijativom “razobliči to antiustavno djelovanje, politički motivisano instrukcijama DPS-a i da pred javnošću objelodani takvo postupanje Ustavnog suda”.

Koprivica
Koprivicafoto: Luka Zeković

On je na konferenciji za medije predstavnika poslaničkih klubova kazao da su četiri zakona i jedna odluka u vezi sa kojima je većina podnijela predlog za ocjenu ustavnosti usvojeni na drugoj sjednici prvog proljećnjeg zasijedanja i petoj sjednici redovnog, proljećnog zasijedanja.

U vezi sa prvom pomenutom sjednicom je, kako je kazao, pred Ustavnim sudom osporen Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi:

“Ta sjednica je počela sa svega 20 poslanika u plenarnoj sali...Tada Poslovnikom nije bio uveden institut sjednice na daljinu i nije bilo omogućeno glasanje i odlučivanje poslanika koji su kovid pozitivni i koji bi glasali putem bezbjedne informaciono-komunikacione tehnologije...”, kazao je Koprivica.

Tokom glasanja za taj zakon u plenaranoj sali je, kako je kazao, bilo svega 12 poslanika, 17 u plavoj sali, a 11 u plavom salonu.

Zajedničkom inicijativom poslanika osporeni su i zakoni donijeti na petoj sjednici proljećnog zasijedanja. Koprivica je kazao da su to Odluka o donošenju Detaljnog urbanističkog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnica, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o parničnom psotupku, Zakon o alternativnom rješavanju sporova i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka.

Sudu su, kako je naveo, kao dokaze dostavili deset video snimaka sa sjednica i deset izvoda iz stenograma.

Branka Bošnjak (PzP) je kazala da će predsjednik Milo Đukanović zarobljene institucije iskoristiti da opstruira novu vlast, što, kako je ocijenila, sad radi sa Ustavnim sudom.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

Šef kluba poslanika Crno na bijelo Miloš Konatar poručio je predstavnicima bivse vlasti da nema te zarobljene institucije, Državne izborne komisije(DIK) i Ustavnog suda koji mogu promijeniti izbornu volju građana iskazanu na izborima 30.avgusta.

Konatar
Konatarfoto: Luka Zeković

Šef kluba poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović ocijenio je da nova većina pokušava da omogući da građani shvate da institucije moraju da rade svoj posao i da zbog toga postoje.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

“Ali i mi imamo problem da zarobljene institucije, valjda naviknute da slušaju samo jednog čovjeka ponovo pokušavaju da nama ospore da na zakonit način, legalno donosimo i zakone u Skupštini”, kazao je Ivanović.

Bonus video: