Odnosi Crne Gore i Bugarske odlikuju se visokim stepenom političkog dijaloga

Šef crnogorske diplomatije je naglasio da se Crna Gora zalaže za princip regate u pristupnim pregovorima, što ne isključuje obezbjeđivanje tehničke i ekspertske pomoći drugim državama kandidatima za članstvo

1333 pregleda 1 komentar(a)
Ministar Radulović sa ambasadorkom Plugčievom-Aleksandrovom, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ministar Radulović sa ambasadorkom Plugčievom-Aleksandrovom, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Odnosi Crne Gore i Republike Bugarske odlikuju se visokim stepenom političkog dijaloga, sa prostorom za dalje unapređenje saradnje na ekonomskom polju, zaključeno je danas na sastanku ministra vansjkih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorkom Bugarske u Crnoj Gori Meglenom Plugčievom – Aleksandrovom.

Ministar Radulović zahvalio je sagovornici na intenzivnoj podršci koju njena zemlja pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU. On je podsjetio na značaj Samita EU u Sofiji tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom Unije 2018. godine, kada su lideri Zapadnog Balkana dobili uvjerenje da je evropska budućnost regiona neupitna. Šef crnogorske diplomatije je naglasio da se Crna Gora zalaže za princip regate u pristupnim pregovorima, što ne isključuje obezbjeđivanje tehničke i ekspertske pomoći drugim državama kandidatima za članstvo.

Ministar Radulović je takođe istakao da je pomoć Vlade Bugarske u jeku pandemije COVID-19, potvrda prijateljskih odnosa dvije zemlje. On je poručio da bilateralne odnose treba jačati kroz širenje međunarodno-pravne baze u oblastima ekonomije i obrazovanja, kao i drugim oblastima od zajedničkog interesa, a u cilju dinamiziranja saradnje na praktičnom nivou. Izrazio je uvjerenje da će se broj bugarskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori povećati u periodu koji slijedi, budući da je plan nove Vlade privlačenje što većeg broja kredibilnih investitora, odnosno izgradnja imidža Crne Gore kao pouzdane investicione destinacije.

Ambasadorka Plugčieva-Aleksandrovna čestitala je ministru stupanje na dužnost, te iskazala posvećenost Bugarske crnogorskom evropskom putu. Ona je navela da je Vlada Bugarske spremna da dodatno promoviše Crnu Goru u institucijama EU, kao dokazanog predvodnika evropske perspektive regiona čija je stabilnost izuzetno važna u kontekstu jedinstva Unije. Ambasadorka Bugarske je informisala o projektima u Crnoj Gori koje je njena Vlada podržala kroz Program razvojne saradnje, naglasivši da će se ubrzo objaviti poziv za projekte za predstojeći period, a koji će biti fokusirani na sferu zdravlja, obrazovanja, ekologije i nauke.

Sagovornici su takođe razgovarali i o mogućoj nabavci određenog kontigenta vakcina za potrebe imunizacije crnogorskog stanovništva. Ambasadorka Bugarske potvrdila je ovu mogućnost i istakla da predano radi kako bi se navedeno realizovalo u što skorijem roku. Na sastanku je bilo riječi i o organizaciji posjete ministra Radulovića Sofiji u periodu koji slijedi, te je dogovoren nastavak intenzivne komunikacije po ovom pitanju.

Bonus video: