SD: Vlast nastavila sa održavanjem nelegalnih sjednica Skupštine

Iz SD-a su rekli da se predstavnici vlasti, svjesni činjenice da su prethodna i jučerašnje dvije sjednice nelegalne, pripremaju da ne poštuju odluke Ustavnog suda o nelegalnosti sjednica

2496 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
SD, Foto: Socijaldemokrate
SD, Foto: Socijaldemokrate

Vladajuća većina nastavila je sa održavanjem nelegalnih sjednica Skupštine, saopštile su Socijaldemokrate, ocjenjujući da na jučerašnjim i sjednici parlamenta održanoj 28. decembra nije postojao kvorum od 41 poslanika.

Iz te partije su kazali da je za zakone glasalo 40 pravno neupitnih poslanika i jedna građanka kojoj, kako su naveli, mandat nije verifikovan u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

“Vladajuća većina nastavila je, uprkos svim našim dobronamjernim upozorenjima, sa održavanjem nelegalnih sjednica Skupštine. I na jučerašnjim sjednicama, kao i na onoj prije njih, nije postojao pravno neupitan kvorum od 41 poslanika”, naveli su iz SD-a.

Prema njihovim riječima, politička predstava u Skupštini koja je viđena u srijedu, u poređenju sa onom od 28, odnosno 29. decembra, sadržala je "mnogo manje smijeha i aplauza poslanika, a mnogo više zabrinutih izraza lica i međusobnih trzavica koalicionih partnera i malo više teatralne vike".

“Da sve bude teatralnije, pobrinuli su se ničim izazvani članovi Vlade koji su izigravali fikuse u skupštinskoj sali, jer se o zakonima samo glasalo, bez rasprave. Sve je trebalo da izgleda kao neko jedinstvo očigledno nejedinstvenih partnera”, kaže se u saopštenju.

Iz SD-a su rekli da se predstavnici vlasti, svjesni činjenice da su prethodna i jučerašnje dvije sjednice nelegalne, pripremaju da ne poštuju odluke Ustavnog suda o nelegalnosti sjednica.

“A onda, u maniru djece koja su se zaigrala, prijete da će dovesti u pitanje zakone i odluke prethodnog skupštinskog saziva, iako znaju da su one donijete na legalnim sjednicama”, naveli su iz SD-a.

Iz te partije su kazali da je, pored neprimjerenog pritiska na Ustavni sud, "jučerašnju zabavu za široke narodne mase u Skupštini upotpunio i stav premijera Zdravka Krivokapića koji kaže da u novoj vlasti nema partijskog zapošljavanja i da je samo malo ćakulao sa predsjednicom Republike Srpske”.

“Nezaobilazno učešće u rijalitiju uzeo je i potpredsjednik Vlade za sve i svašta svojim „autoritativnim“ nastupom, kao da iza njega stoji 21 milion birača”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: