Bivša Vlada sistematizacijom omogućila masovna zapošljavanja: Marković i Bošković, Foto: Gov.me

Zapošljavane supruge i rodbina DPS-u naklonjenih oficira

U izbornoj godini primljeno nekoliko stotina lica na poslovima vojnika po ugovoru, oficira, civilnih službenika u raznim organima MO. Među njima je i Dragana Čađenović, žena SDT Saše Čađenovića, koja je kao civilno lice postavljena na dužnost načelnice VMC, a potom primljena u aktivnu vojnu službu

68614 pregleda 536 reakcija 137 komentar(a)
Bivša Vlada sistematizacijom omogućila masovna zapošljavanja: Marković i Bošković, Foto: Gov.me
Bivša Vlada sistematizacijom omogućila masovna zapošljavanja: Marković i Bošković, Foto: Gov.me

U Ministarstvu odbrane (MO) i Vojsci Crne Gore (VCG) tokom posljednje godine mandata bivšeg ministra odbrane Predraga Bokovića zaposlen je veliki broj bliskih srodnika visokih oficira koji su se angažovali na promovisanju politike DPS-a u vojsci, kao i drugih javnih funkcionera značajnih za sada već bivšu vlast.

To navode izvori „Vijesti“ iz MO i VCG, napominjući da je u te dvije institucije samo tokom prošle, izborne godine, zaposleno nekoliko stotina lica na poslovima vojnika po ugovoru, podoficira, oficira i civilnih službenika u raznim organima MO.

Mnogi od tih novozaposlenih kadrova su bliski srodnici nekih visokih crnogorskih oficira ili civilnih službenike, poput Dragane Čađenović, supruge specijalnog tužioca Sađe Čađenovića, koja je kao civilno lice postavljena na dužnost načelnice Vojno-medicinskog centra u Podgorici i primljena u aktivnu službu VCG i to u činu majora.

Saša Čađenović
Saša Čađenovićfoto: Savo Prelević

U VMC je sredinom godine, u dijelu Centra koji se bavi zdravstvenim uslugama za pripadnike policije, zaposlena i Marijana Dakić, supruga tadašnjeg načelnika Generalštaba VCG, general-majora Dragutina Dakića. Njega je nedavno nova ministarka odbrane Olivera Injac poslala u penziju.

Sagovornik je rekao da pojedini zaposleni, uglavnom supruge oficira, nisu imale ni dana radnog staža i pri tome su imale preko 40 godina starosti uprkos tome što su ranije analize MO i VCG ukazivale na problem starosnog kadra.

Dragutin Dakić i Predrag Bošković
Dragutin Dakić i Predrag Boškovićfoto: Arhiva Vijesti

Zakonom o VCG definisana je gornja granica starosti od 25 godina za prijem u službu vojnika po ugovoru, ali se ovo odnosi samo na njih. Tako da direktor Direktorata MO za ljudske resurse Mihailo Volkov (DPS) formalno nije prekršio zakon kada je primio supruge pukovnika Željka Radulovića i Blaža Đurovića.

Ministar Bošković je tako oficirima iz VCG koje je „teren prepoznao“, omogućio zapošljavanje supruga, braće, sestara, kćerki, snaha i druge rodbine na pozicijama državnih službenika i namještenika, te oficira i podoficira.

„Vijesti“ iz Ministarstva odbrane nisu dobile odgovor na pitanje - koliko je u protekle četiri godine u tom resoru i u VCG zaposleno bliskih srodnika visokih oficira VCG i da li je u tom slučajevima bilo zapošljavanja lica starijih od 40 godina.

Bivša Vlada premijera Duška Markovića (DPS) prošle je godine donijela i novu sistematizaciju MO kojom je utvrđeno da ono, ne računajući Obavještajno-bezbjednosni direktorat i Generalštab VCG, ima 239 zaposlenih. Time se sa GŠ i obavještajnim Direktoratom duplirao broj zaposlenih u odnosu na 2013.

Duško Marković, Predrag Bošković
foto: Boris Pejović

U odnosu na veličinu Vojske Crne Gore od 1.950 pripadnika, MO Crne Gore je procentualno duplo veće u odnosu na Ministarstvo odbrane Hrvatske koje ima 995 izvršilaca na 16.019 vojnika, koliko ima Vojska Hrvatske.

„Vijesti“ od MO nisu dobile odgovor na pitanje koliko izvršilaca, po aktuelnoj sistematizaciji, broji to ministarstvo.

Sagovornik je rekao da su nepoželjni kadrovi slati u Odjeljenje za analize i razvoj odbrambenog sistema. Prema opisu posla sistematizacijom, šef tog odeljenja priprema stručne osnove za izradu ključnih dokumenata sistema odbrane države - Strategije nacionalne bezbjednosti, Stretegije odbrane i Strategijskog pregleda odbrane, kao i drugih strateških dokumenata.

Umjesto iskusnih i najškolovanijih oficira u rangu pukovnika i generala, Bošković je za „šefa mudraca“ kako se popularno naziva mjesto načelnika ovog Odjeljenja, postavio pravnika Luku Nikčevića koji nije sturčnjak za vojnu stratetegiju, navodi sagovornik.

Iz MO nije odgovoreno ni na pitanja u vezi imenovanja civila, diplomiranog pravnika na čelo Odjeljenja za analizu i razvoj odbrambenog sistema, odnosno strukture zaposlenih u Odjeljenju za inspekcijski nadzor, te koliko njegovih inspektora ima vojno obrazovanje, odnosno vojnog iskustva.

Alma Ljuljanaj Jovićević
Alma Ljuljanaj Jovićevićfoto: Gov.me

Nije odgovoreno ni na pitanja koliko je kontrola Odsjek za inspekcijski nadzor u protekle dvije godine imao u Direktoratu za ljudske resurse, Direktoratu za materijalne resurse koji još na papiru vodi bliska saradnica bivšeg ministra Alma Ljuljanaj Jovićević (DPS), te u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu.

Na sva ova pitanja odgovore nismo dobili ni od bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića kome smo ih poslali preko Infromativne službe DPS-a čiji je Bošković sada poslanik u Skupštini Crne Gore.

Odjeljenje za inspekcijski nadzor nije provjeravalo sumnjive odluke

U Odjeljenju za inspekcijski nadzor za inspektore koji treba da se bave kontrolom borbene spremnosti vojske postavljeni su civili bez vojnog iskustva.

Oni se nisu bavili, kako je objašnjeno, spornim podjelama stanova, nezakonitim podjelama činova, odabira kandidata i njihovo slanje na stručna usavršavanja za koja ne ispunjavaju uslove, nezakonita otpuštanja vojnika po ugovoru, nezakonita miješanja civilnog i vojnog vrha MO i VCG u izborni proces...

Taj inspektoratski odsjek ima i nadležnost vršenja unutrašnje kontrole Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, na čijem je čelu donedavno bio bivši dugogodišnji policajac Miljan Perović. Krajem 2018. dva pukovnika iz ovog Odjeljenja ekspresno su penzionisana, nakon što su najavili kontrolu Direktoratu za ljudske resurse MO. Poslije tog slučaja, profesionalni oficiri više nisu postavljani na dužnost u ovaj inspektorat.

Bonus video: