Krivokapić i Osmani: Zapadni Balkan bi mogao da eksportuje, a ne samo da importuje demokratiju

Iz Vlade su saopštili i da su Krivokapić i Osmani saglasni da članstvo Evropskoj uniji (EU) nema alternativu

6807 pregleda 1 komentar(a)
Osmani i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Osmani i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Prostor Zapadnog Balkana bi u budućnosti mogao da "eksportuje, a ne samo da importuje demokratiju" što je bilo dosadašnje iskustvo, poručili su predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Bujar Osmani.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je Krivokapić, danas u Vili "Gorica" dočekao Osmanija.

"Krivokapić je izrazio iskrenu dobrodošlicu makedonskoj delegaciji i ministra Osmanija upoznao sa političko-ekonomskom situacijom u kojoj se nalazi Crna Gora. Osmani je čestitao Krivokapiću na funkciji i izrazio zadovoljstvo što je prvi visoki zvaničnik jedne države koji dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori", ističe se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade su saopštili i da su Krivokapić i Osmani saglasni da članstvo u Evropskoj uniji (EU) nema alternativu.

"Sa zadovoljstvom ćemo podijeliti iskustvo iz pregovaračkog procesa sa prijateljskom Sjevernom Makedonijom", naglasio je Krivokapić.

U saopštenju piše i da su se Krivokapić i Osmani složili da će raditi na unapređenju postojeće privredne saradnje.

"Izrazili su obostranu želju da naša međudržavna saradnja mora da se u budućnosti odvija na što paritetnijoj osnovi, kako bi se smanjla razlika u izvoznom – uvoznom saldu", piše u saopštenju Vlade.

Navodi se i da su Krivokapić i Osmani prepoznali poljoprivredu, trgovinu, obrazovanje, kulturu i sport kao oblasti u kojima bi saradnju mogli unaprijediti, a da Crna Gora posjeduje interes, kapacitete i želju da turističku ponudu učini još primamljivijom za građane Sjeverne Makedonije.

"Krivokapić i Osmani mišljenja su da bi saradnja naše dvije države mogla ojačati kako kroz već postojeću bilateralnu saradnju, tako kroz tješnju komunikaciju već zbratimljenih deset opština, ali i kroz aktuelne regionalne projekte", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Bonus video: