Đukanović: NATO i Evropa su sigurniji sa stabilnim Balkanom čija je perspektiva u EU

"Crna Gora je ponosna što nikada nije bilo zastoja u saradnji sa Sjevernom Makedonijom, na koju se iz Crne Gore gleda sa prijateljskim emocijama"

6634 pregleda 9 komentar(a)
Đukanović i Osmani, Foto: Predsjednik.me
Đukanović i Osmani, Foto: Predsjednik.me

Svako odlaganje početka pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom vodi u dublje komplikacije i nerazumijevanje, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom razgovora sa ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

"Integracija koja je jednaka stabilnosti dodatno dobija na značaju u vremenu kada su na dnevnom redu teme iz 90-ih, da li Balkan treba da živi po pravilima koja važe za cio svijet ili mimo svijeta, poručio je Đukanović.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Đukanović je ocijenio da su i NATO i Evropa "sigurniji sa stabilnim Balkanom čija je perspektiva u EU".

Poručio je i da Crna Gora stoji na raspolaganju Sjevernoj Makedoniji.

Đukanović je kazao da Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odličan međudržavni odnos, "koji su uzor u regionu".

"Crna Gora je ponosna što nikada nije bilo zastoja u saradnji sa Sjevernom Makedonijom, na koju se iz Crne Gore gleda sa prijateljskim emocijama. Ta saradnja unapređuje se kontinuirano na bilateralnom, ali i multilateralnom planu i kroz zajedničke napore da postanemo dio EU, a posebnu dimenziju dobili smo savezništvom u NATO", kazao je Đukanović.

On je potvrdio snažno zalaganje Crne Gore za Sjevernu Makedoniju i Albaniju u procesu evropske integracije na svim adresama.

Đukanović, kako se navodi u saopštenju, vjerujuje da je integracija jedini put za učvršćivanje stabilnosti i usvajanje evropskih vrijednosti.

Predsjednik Crne Gore je izrazio žaljenje što Sjeverna Makedonija nije uspjela da dobije datum otpočinjanja pregovora tokom njemačkog predsjedavanja, i iskazao uvjerenje da će blokadu uspješno prevazići uz proaktivan stav koji iskazuju u tom procesu.

"Nadamo se da će se kroz odnos dvije zemlje i racionalniji pristup i menadžiranje EU, savladati krizni period i stvoriti uslovi za otpočinjanje procesa pregovora", ocijenio je Đukanović

Bujati je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, kazao da se politika Đukanovića u njegovoj zemlji visoko cijeni.

Zahvalio je za podršku Crne Gore Sjevernoj Makedoniji tokom procesa ulaska u NATO i istakao zadovoljstvo što je Sjeverna Makedonija saveznik sa Crnom Gorom u NATO.

"Ministar Osmani je ocijenio da odgađanje početka pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, uprkos objektivnom izvještaju o ispunjavanju kriterijuma, ne obeshrabruje Sjevernu Makedoniju i da naviknuti na prepreke koje ne gledaju kao zidove, nastavljaju da traže rješenje jer puna integracija u EU nema alternative. Osmani je izrazio uvjerenje da će EU ispratiti signale iz regiona na pravi način i ukazao na potrebu inkluzivnog pristup".

Iz Kabineta predsjednika je saopšteno da su se Đukanović i Osmani saglasili da dvije države odlično bilateralno i ukazali na prostor za jačanje ekonomske saradnje i nadgradnju u oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

"Predsjednik Đukanović je uz pozdrave predsjedniku Pendarovskom i premijeru Zaevu, poručio da dva naroda treba da nastave da održavaju bliske odnose na temelju zajedničkog nasljeđa koji dijele", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: