Bogdanović: Licemjerno je da opozicija pokreće postupke za ocjenu ustavnosti akata Vlade i parlamentarne većine

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da se Bogdanović u Skupštini susreo sa Oanom Kristinom Popom, šeficom delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori

3501 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa sastanka, Foto: Demokratska Crna Gora

Licemjerno je od strane opozicije da pred Ustavnim sudom pokreće postupke za ocjenu ustavnosti akata čiji je predlagač Vlada ili parlamentarna većina, a ne podnosi predloge za akte čiji su predlagači bili funkcioneri sadašnje opozicije, poput planova regulatornih agencija, sa čijim poslovanjem, rukovodstvom i zaradama se ne slaže., saopšio je predsjednik Kluba poslanika "Demokrate – Demos – Mir je naša nacija", Boris Bogdanović.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da se Bogdanović danas u Skupštini susreo sa Oanom Kristinom Popom, šeficom delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

"Zabrinjavaju opstrukcije opozicije koje se ogledaju u bojkotu sjednica Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela, u skandaloznim opstrukcijama Državne izborne komisije (DIK), i kroz prvorazredni skandal u djelovanju Ustavnog suda Crne Gore, koji je po prvi put u istoriji zahtijevao od Skupštine da u roku od 15 dana dostavi odgovor i prateću dokumentaciju povodom predloga za ocjenu ustavnosti akta koji je donijela Skupština, i to još u periodu vanrednog zasijedanja, kada je prvobitno određeni rok od 15 dana i teoretski nemoguće ispoštovati", istakao je Bogdanović.

Bogdanović je rekao da se svako nerazumijevanje parlamentarne većine i opozicije rješava dijalogom.

"U periodu tranzicije vlasti dijalog je najveći državni interes", kazao je on.

Iz Demokrata je saopšteno da je Popa ukazala na značaj kontinuiranog dijaloga vlasti i opozicije, naročito u oblasti ključnih reformi koje zahtijevaju zajedničko angažovanje i dodatne rezultate kako bi Crna Gora dalje napredovala u procesu pristupanja EU.

"Popa je istakla da je ohrabrena dijalogom tri predsjednika. Ukazala je, takođe, na značaj nastavka dijaloga predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti sa medijskom zajednicom i civilnim društvom, u cilju kompletiranja reforme medijskog zakonodavstva, u skladu sa evropskim standardima", piše u saopštenju Demokrata.

Bogdanović je poručio da je Klub poslanika, čiji je on predsjednik, prihvatio zahtjev parlamentarne opozicije da premijer dostavi svoj ekspoze tri dana prije sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je izabrana Vlada, što do sada nije bio slučaj.

"Osim toga, predsjednici svih klubova poslanika, i vlasti i opozicije, zajednički su uputili zahtjev Vladi da im dostavi kompletnu dokumentaciju u vezi sa zaduženjem Crne Gore, dok je zajednički, od strane svih klubova poslanika, podnesen i prvobitni predlog odluke o dopunama Poslovnika kojima se uvodi institut učešća poslanika u radu sjednice Skupštine Crne Gore na daljinu. Svoju širinu prema predlozima opozicije, Klub poslanika “Mir je naša nacija” pokazao je i kada je prihvaćeno od strane opozicije predloženo pomjeranje termina održavanja sjednice Skupštine na kojoj se birala 42. Vlada Crne Gore", piše u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su rekli da je Bogdanović "podsjetio da je prihvaćen niz predloga opozicije za izmjene i dopune Poslovnika: da se najmanje jedan potpredsjednik Skupštine bira iz reda poslanika manjinskih partija; da se duplira broj kontrolnih saslušanja; da se odgovori na poslanička pitanja dostavljaju prije sjednice Skupštine, a ne, kako je to ranije bio slučaj, i nekoliko mjeseci nakon sjednice; da na Premijerskom satu i sjednici posvećenoj poslaničkim pitanjima posljednju riječ ima poslanik, a ne, kako je to do sada bilo, premijer, odnosno ministar kome je pitanje postavljeno".

"Prihvaćen je predlog opozicije da predlog dnevnog reda sjednice Skupštine sadrži i predlog najmanje jednog akta koji podnesu poslanici parlamentarne opozicije", poručio je Bogdanović.

Demokrate su saopštile i da je Bogdanović "posebno upoznao ambasadorku sa višestrukim negativnim posljedicama koje su nastupile ne proglašenjem zakona koje je Skupština Crne Gore usvojila na sjednici od 28. decembra".

"Između ostalog, tim činom uveden je bankarski sektor u ilegalnu zonu, ugrožena je likvidnost banaka koje nemaju Bazel 3, ostavljeni si desetine hiljada radnika bez opšteg kolektivnog ugovora, te privredne subjekte doveli u zonu ilegalnog poslovanja, jer 99% njih nije spremno za fiskalizaciju", piše u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su kazali i da su sastanku prisustvovali i Plamena Halačeva, šefica Sekcije za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji, i Vlado Dedović, savjetnik za politička i pravna pitanja u Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Bonus video: