Datum predsjedničkih izbora do 20. januara

Aktuelnom predsjedniku države, Filipu Vujanoviću, mandat je počeo 20. maja 2014. kada je položio zakletvu na Cetinju
16 komentar(a)
Ivan Brajović, Filip Vujanović, Foto: Filip Roganović
Ivan Brajović, Filip Vujanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.12.2017. 08:41h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović može raspisati predsjedničke izbore najkasnije do 20. januara.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, izbore raspisuje predsjednik parlamenta najkasnije 120 dana od isteka mandata predsjednika. Aktuelnom predsjedniku države, Filipu Vujanoviću, mandat je počeo 20. maja 2014. kada je položio zakletvu na Cetinju.

To znači da Vujanoviću mandat ističe 20. maja 2018. godine, zbog čega se predsjednički izbori moraju raspisati najkasnije do 20. januara.

Brajović je gostujući u emisiji “Iz pravog ugla” na Javnom servisu kazao da “po proceduri predsjedničke izbore predsjednik Skupštine treba da raspiše do 22. decembra”.

Zakon o izboru predsjednika propisuje da od dana raspisivanja predsjedničkih izbora do dana njihovog održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 90 dana, što znači da je krajnji rok za izbor novog predsjednika države 20. april. Izbori bi morali biti održani najkasnije do nedjelje 15. aprila, jer zakon propisuje da se izbori održavaju isključivo u nedjelju.

Ukoliko budu raspisani do 20. januara najraniji zakonski rok za njihovo održavanje je 25. mart naredne godine.

Prema zakonu, kandidata za predsjednika može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto od ukupnog broja birača, računajući prema podacima o broju birača sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora. Predlog kandidata za predsjednika države podnosi se Državnoj izbornoj komisiji, najkasnije 20 dana prije datuma izbora. To praktično znači da je krajnji rok za predaju kandidature 1. april naredne godine.

Bonus video: