"Nedopustivo je da se u demokratskoj državi 21. vijeka vode intenzivne kampanje kojima su mete žene"

"U postizbornim periodu primjećujemo različite oblike nedopustivih ataka na pripadnice ženskog pola, koji jasno upućuju na to da je neophodno preduzeti konkretne mjere kako crnogorsko društvo ne bi ušlo u zonu sunovrata, jer ljudsko dostojanstvo nema cijenu, niti se može kupiti"

16730 pregleda 6 komentar(a)
Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 22.01.2021. 20:53h

Nedopustivo je da se u demokratskoj državi 21. vijeka vode intenzivne kampanje kojima se kao mete postavljaju žene, a sve u cilju pokušaja njihove diskreditacije i ostvarivanja političkih ciljeva nezakonitim i nemoralnim metodama, saopštile su danas Zdenka Popović, poslanica Demokratske Crne Gore i Nataša Kolčević, predsjednica Foruma žena Demosa.

Kolčević
Kolčevićfoto: Demokratska Crna Gora

"U postizbornim periodu primjećujemo različite oblike nedopustivih ataka na pripadnice ženskog pola, koji jasno upućuju na to da je neophodno preduzeti konkretne mjere kako crnogorsko društvo ne bi ušlo u zonu sunovrata, jer ljudsko dostojanstvo nema cijenu, niti se može kupiti. Ugrožavanja nečijeg dostojanstva na načine koje smo mogli vidjeti u našoj stvarnosti, predstavljaju degutantan čin, koji je moralno, vrjednosno i zakonski nedopustiv", istakle su Popović i Kolčević u zajedničkom saopštenju.

One su dodale da društvo i institucije moraju snažno da se suprotstave svim oblicima ataka na prava i slobodu žena.

"Svako, shodno članu 47 Ustava Crne Gore ima slobodu izražavanja i to se svakako treba afirmisati. Međutim, stav 2 člana 47 takođe izričito propisuje ograničenje ako se sloboda izražavanja zloupotrijebi na ovaj način. Smatramo da ovakva poruka predstavlja povredu ugleda i morala cijelog našeg društva. Apsurdno je uopšte govoriti o tvorcima neukusnih ilustracija, kojima je posljednjih dana javnost preokupirana, jer ovakvi i slični ataci ne odaju sliku demokratskog društva kojem težimo", poručile su Popović i Kolčević.

One su poručile da smatraju da je neophodno kaznenu politiku na ovom polju posebno zaoštriti, u kom pravcu će naš poslanički klub djelovati i predložiti odgovarajuće intervencije Krivičnog zakonika.

"Crnogorsko društvo se mora usmjeriti ka progresu, a ne ka nedoličnim modelima ponašanja. Ako se ne izborimo za sankcionisanje svih oblika atakovanja na pripadnice ženskog pola dozvoljavamo i otvaramo puteve organizovanim hajkama na žene, na naše majke i sestre", zaključile su Popović i Kolčević.

Bonus video: