Đukanović: Zamro je živi kontakt sa biračima, bilo je nedovoljno sluha za pritužbe na korupciju

Predsjedništvo je predložilo da kandidati za potpredsjednika partije budu Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić

147098 pregleda 2003 reakcija 529 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2021. 16:18h

Vanredni kongres Demokratske partije socijalista (DPS), na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo počeo je u 11 časova u Podgorici.

Jedini kandidat za predsjednika partije je Milo Đukanović, a biće izabrana i četiri potpredsjednika.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović otvorio je 9. Kongres partije.

Kongresom predsjedava dosadašnji zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković.

Đukanović je u uvodnom referatu i ekspozeu podsjetio da DPS nakon izbora nije uspio da formira vladu pa je zbog toga organizovao vanredni kongres.

Ali je, kako je dodao, DPS prihvatio izborni rezultat kojem je doprinijela i "manipulacija vjerskim osjećanjima" i otvoreni hibridni rat.

"Bilo je razih i drugih pritisaka kojima ovog puta nijesmo uspjeli da se odupremo", rekao je Đukanović.

U novoj većini je kaže koalicija koja služi interesima drugih država, prvenstveno onih koje svojataju Crnu Goru i vide je kao dio "srpskog sveta", a globalno i kao dio "ruskog sveta".

"Mi smo snaga naše države. Poslije 30 godina trebalo je da DPS ode u opoziciju pa da parlamentarna manjina prizna rezultate izbora i pokaže da poštuje izbornu volju građana", rekao je Đukanović.

Dodao je da ga najviše brinu oni koji DPS vide kao poslednju prepreku koju treba ukloniti s puta ostvarivanja "njihovih retrogradnih nacionalističkih velikodržavnih interesa i ciljeva".

"Iskreno poštujući važan doprinos svih naših koalicionih partnera i svakog građanina pojedinačno, danas je jasnije nego ikad da je Crna Gora, budući pod permanentnom ofanzivom s raznih, moćnih nacionalističkih i imperijalnih antievropskih platformi, opstajala i razvijala se kao multietnička, demokratska i evropska država zahvaljujući odvažnoj, nepokolebljivoj viziji građanskog društva, riješenog da bude dio evropskog sistema vrijednosti. Jasno je, dakle, da na dostignutom nivou demokratskog razvoja nema odbrane ideje građanske Crne Gore bez jake građanske partije kao stožera njenog proevropskog političkog fronta. Iz tog razloga, nažalost, još uvijek nema ni izvjesne građanske i evropske Crne Gore bez jake i napredne Demokratske partije socijalista u njoj. Ne shvataju to još uvijek svi, uključujući i neke od naših političkih partnera, ranijih ili aktuelnih. No, politika je veoma egzaktna djelatnost. Na političkoj sceni svi vrijedimo tačno toliko koliko podrške građana dobijemo. Ni zeru više. Ne smijemo previdjeti to ni mi u DPS-u", rekao je Đukanović

Naveo je da imaju pravo da osjećaju ponos zbog svega što su dosad postigli.

Milo Đukanović
foto: Screenshot

Kazao je da je ponosan na sve što je DPS uradio u 30 godina - "očuvao je mir, multietnički sklad, uveo Crnu Goru u nATO i približio ka evropskoj porodici, povećao standard građana iako je to još daleko od očekivanog".

"Vjerujem da ćemo podsjećanjem na istorijske uspjehe osnažiti front političke brorbe za društvo evropskih vrijednosti i kvalitetnijeg života za građane", rekao je predsjednik DPS-a.

Đukanović je poručio da je jasno "da na dostignutom nivou razvoja nema građanske i evropske Crne Gore bez jakog DPS-a".

"Za pobjedu 30. avgusta dovoljan je bio jedan mandat, nije ga bilo. Moraćemo da vidimo zašto i tek tada ćemo trasirati put ka obnovi povjerenja građana".

Milo Đukanović
foto: Screenshot

Ponosan je, kako kaže i na realizovane investicije, posebno one u turizmu koje su Crnu Goru pretvorile u atraktivnu turističku destinaciju".

Osvrnuo se i na slabost unutar partije, ne pretjerana lobiranja opštinskih rukovodstava, zamiranje živog kontakta sa biračima, neljubazan odnos službenika sa građanima, nedovoljno sluha za prigovore na korupciju.

"Makar, da smo utvrdili da je samo riječ o zlim jezicima pa da time zaštitimo ljude koji su eventualno napadnuti zbog svog političkog uvjerenja".

Ukazao je i da je postojalo zabrinjavajuće neznanje i neiskustvo na značajnim državnim funkcijama.

Đukanović je istakao da su to "greške svih u DPS-u, sve do predsjednika i potpredsjednika stranke".

Rekao je i da su predstavnici u lokalnoj i državnoj valsti, preduzećima kojima rukovode "zaboravili da moraju ljubazno i predusretljivo komunicirati sa građanima".

"Koliko smo puta razgovarali o prigovoru za korupciju u nekim djelovima vlasti. Pamtimo li sve što smo kazali o našoj infrastrukturi, koliko smo rad sa ljudima zamijenili radom sa papirima i računarima. Ovo su greške svih u DPS-u, sve do predsjednika i potpredsjednika stranke".

Đukanović je naveo i da dio javnosti očekuje poruku "da su spremni da se odreknu svojih loših navika i prakse".

"DPS nije partija sa instatnt političkom pameću. Sve izazove pažljivo sagledavamo, pa tek onda preduzimamo moguća rješenja. Za takvu politiku su potrebni pametni i karakterni ljudi. Takve moramo pridobijati i sačuvati", poručio je Đukanović.

Promjenama u vrhu će, kako očekuje, odgovoriti očekivanja birača i nastaviti borbu za vrijednosti kojima su posvetili život.

Kazao je i da je Srbija u odbrani "ugroženog srpstva vrlo zaiteresovana za izbore u Nikšiću i popis".

"I predstavnici međunarodne zajenice bili su zabrinuti za vjerske slobode umjesto da prepozaju SPC kao alatku malignog uticaja na evropsje vrijednosti".

Kongres DPS
foto: Screenshot

Predsjedništvo DPS-a u subotu je jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika partije bude Milo Đukanović.

Predsjedništvo je predložilo da kandidati za potpredsjednika partije budu Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

Kongres DPS
foto: Biljana Matijašević

Biće izabrana četiri potpredsjednika.

Kongresu DPS-a prisustvuje 591, od ukupno 604 opunumoćena predstavnika.

Istoričarka Latinka Perović poželje je uspješan rad DPSu.

Kazala je da DPS ima "znanja i snage da napravite bilans svoje strategije".

Latinka Perović
foto: Screenshot

"Udaljili ste se od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević, obnoviliu državnosti, ali znali ste zašto vam je potrebna obnova. Izgubili ste ubistvom Zorana Đinđića partnera u Srbiji, ali vaši su odnosi sa svim zemljama u regionu su dobri, uspješni, na istom tragu modernizacije društava. Postavili ste obnovu državnosti kao cilj, ušli ste u obnovu suverenizma, ali sa orjentacijom da očuvati antifašistički, multinacionalni, multivjerski karakter Crne Gore i mislim da ste to u najvećoj mjeri uspjevali. Okrenuli ste se Evropi, ušli u NATO...", rekla je Perović.

Dodala je da je DPS "na ispitu da pokažete odliku jednog demokratskog društva, pokažete da je vlast smjenjiva".

Učesnike Kongresa DPS-a pozdravili su i Generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala, predsjednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije i predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, porparol za spoljnopolitička pitanja poslaničke grupe SPD u njemačkom Bundestagu Nils Šmid.

Bonus video: